Se, de snakker

Mugabe og Tsvaringai skal undertegne avtale i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kan ha vært matmangelen og trusselen om en langsom sultedød for folk flest i Zimbabwe, som fikk lederne til å gi seg. Eller det kan ha vært den rekordhøye inflasjonen på 2,2 millioner prosent, som har ført til at sentralbanken i dag begynte å utstede sedler med en valør på 100 milliarder zimbabwiske dollar, som ikke engang er nok til å kjøpe et brød. Faktum er imidlertid at både regjeringen og opposisjonen i Zimbabwe nå for første gang har sagt seg villig til å samslå om situasjonen i Zimbabwe.

Klokka ett i dag møtes regjeringspartiet Zanu-PF og de to største fraksjonene av opposisjonen på Sheraton i hovedstaden Harare, melder Reuters.

Partene skal undertegne en avtale om et rammeverk for videre samtaler om den politiske krisen i landet. Avtalene skal signeres av Robert Mugabe og Morgan Tsvaringai, sier FNs utsending Haile Menkerios til BBC News.

Det ble først meldt at Sør-Afrikas president Thabo Mbeki skulle mekle mellom partene, men etter at Tsvaringai anklaget ham for å holde med Mugabe, får Mbeki følge av en rekke seniordiplomater fra FN, AU og det sør-afrikanske utviklingssamfunnet.

Siden Mugabes landreformer på 1980-tallet, har situasjonen i Zimbabwe blitt stadig forverret. Valget i mars i år fikk særlig oppmerksomhet. Opposisjonsleder Tsvaringai vant mest sannsynlig valget, men president Mugabe nektet å gi fra seg makten og lanserte et nytt presidentvalg, der han var eneste kandidat.

SKAL SNAKKE SAMMEN OM Å SNAKKE SAMMEN: Robert Mugabe og Robert Tsvaringai møtes nå for å bli enige om et videre rammeverk for samtaler. Foto: Scanpix
SKAL SNAKKE SAMMEN OM Å SNAKKE SAMMEN: Robert Mugabe og Robert Tsvaringai møtes nå for å bli enige om et videre rammeverk for samtaler. Foto: Scanpix Vis mer