Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se de svenske Gripen-flyenes overvåkningsbilde fra Libya

Mens norske fly slipper bomber mot bakkemål, brukes svenske fly bare til overvåkning. Se nye bilder fra norske bombetokt.

LIBYSK LUFTVERNSENHET: Her er overvåkningsbildet fra et svensk Gripen-fly av en libysk luftvernsenhet rundt 150 km vest for Tripoli. Foto: Försvarsmakten/FL01
LIBYSK LUFTVERNSENHET: Her er overvåkningsbildet fra et svensk Gripen-fly av en libysk luftvernsenhet rundt 150 km vest for Tripoli. Foto: Försvarsmakten/FL01 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske Gripen-styrken FL01 har hittil utført 16 oppdrag over Libya så langt. Den svenske kampflystyrken, åtte JAS 39 Gripen-kampfly stasjonert på Sicilia, har utelukkende konsentrert seg om å utføre overvåkningsoppdrag, i tillegg til å overvåke flyforbudsonen.

Norge bomber De norske F16-kampflyene har til sammenligning utført over 78 oppdrag og sluppet bomber mot en rekke militære bakkemål som stridsvogner, artilleri- og rakettutskytingsenheter som kunne true sivilbefolkningen, forsyningslinjer og hangarer/sheltere, lagerbygninger og radaranlegg på militært område.

BIDRAR MED ÅTTE GRIPEN-FLY: Her tar et av de åtte JAS 39 Gripen-kampflyene av fra Sicilia, der den svenske kampflystyrken er stasjonert under operasjonen over Libya. Foto: Scanpix/Försvarsmakten/Johan Lundahl
BIDRAR MED ÅTTE GRIPEN-FLY: Her tar et av de åtte JAS 39 Gripen-kampflyene av fra Sicilia, der den svenske kampflystyrken er stasjonert under operasjonen over Libya. Foto: Scanpix/Försvarsmakten/Johan Lundahl Vis mer

- Vi har utført noen oppdrag det siste døgnet, bekrefter den norske styrkens talsmann Brynjar Stordal på Souda Bay-basen på Kreta til Dagbladet.

Vis mer

Men Sverige kom riktignok senere enn Norge i gang med oppdraget i Libya.

- Overvåkning er en viktig del På sidene til det svenske forsvaret har de lagt ut et degradert overvåkningsbilde av en libysk luftvernstilling fotografert med et svensk JAS 39 Gripen-kampfly. Øverst på bildet står OKBA IBN NAFA, som er en flybase over 150 km vest for Tripoli (se kart nede til høyre).

BOMBET RADAR: Ovenfor ser du to bilder som viser bombingen av et radaranlegg i Libya. Foto: Forsvaret.
BOMBET RADAR: Ovenfor ser du to bilder som viser bombingen av et radaranlegg i Libya. Foto: Forsvaret. Vis mer

Det er ikke kjent om luftvernsposisjonene er bombet som følge av bildet, og Stordal ønsker ikke å kommentere om norske F16-fly har utført oppdrag mot flybasen.

image: Se de svenske Gripen-flyenes overvåkningsbilde fra Libya

- Vi er en av flere nasjoner i koalisjonen under Natos ledelse. Det vi gjør er en viktig del av denne komplekse operasjonen, sier styrkesjef Stefan Wilson i en pressemelding lagt ut på sidene.

BOMBET BUNKER: Bildene ovenfor viser bombingen av en libysk bunker tatt fra et av de norske F16-flyene. Foto: Forsvaret
BOMBET BUNKER: Bildene ovenfor viser bombingen av en libysk bunker tatt fra et av de norske F16-flyene. Foto: Forsvaret Vis mer

- Spaningsoppdragene kan gi relevant informasjon om motstandernes evne til å utfordre flyforbudsonen, noe som kan være uvurderlig kunnskap for den Nato-ledede koalisjonen, fortsetter Wilson.

Norge flyr flere oppdrag Den svenske styrken, som er stasjonert på Sicilia, utfører én til to oppdrag daglig, og ved behov flere.

FLYBASEN SVENSKENE OVERVÅKET: Det er inne på denne flybasen over 150 km vest for Tripoli de svenske flyene har tatt overvåkningsbilder av en luftvernsinstallasjon. Foto: Google Maps.
FLYBASEN SVENSKENE OVERVÅKET: Det er inne på denne flybasen over 150 km vest for Tripoli de svenske flyene har tatt overvåkningsbilder av en luftvernsinstallasjon. Foto: Google Maps. Vis mer

Til sammenligning utfører de norske styrken fire til åtte oppdrag i døgnet.

HAR DROPPET BOMBER: Her tar et norsk F16-fly av fra Souda Bay-basen på Kreta på vei til skarpt oppdrag i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret
HAR DROPPET BOMBER: Her tar et norsk F16-fly av fra Souda Bay-basen på Kreta på vei til skarpt oppdrag i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret Vis mer

- Det er intenst. Operasjonene går 24 timer sju dager i uka. Det er inn over Libya på stort sett hvert oppdrag. Jeg vil ikke gå inn på detaljer på hvilke mål vi har bombet det siste døgnet, men vi er fornøyd med hvordan fly, våpen og folk har fungert. For oss er dette eksamen, og så langt ser det bra ut. Det er en A, sier Brynjar Stordal ved Souda Bay-basen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!