Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se de usannsynlige bildene fra Sandy!

Det flommet over av falske bilder på Twitter og Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
KAOS I NYC: Det iranske nettstedet Presstv.com valgte å bruke dette bildet til en sak om at presidentvalget kan bli utsatt. Bildet er hentet fra filmen «The Day after Tomorrow». Foto: Fra filmen.
STOR STÅHAI: Dette bildet av en hai som angivelig svømte rundt i New Jersey dukket opp på flere nettsteder. Foto: Gregory Michael / Facebook
Ingen over - ingen ved siden. Dette bildet lurer ingen, men er kreativt!
Dette lurer vel ingen, men morsomt?
Noen av bildene som dukket opp på nettet er ekte, men har ingenting med superstormen Sandy å gjøre dette bildet er fra en storm på Manhattan, i april 2011.
- Dette er et fullstendig ekte bilde fra superstormen Sandy, twittret ?@graywolf.
Dette er fra et kunstprosjekt laget i 2009. Det har ingenting med Sandy å gjøre.
Dette bildet er delt utrolig mye på twitter og er fra Brigantine. Twitter-brukeren Tom Phillips fant denne photoshoppete haien i en billedbank i Google.
Frihetsgudinnen har fått seg en omgang med spesialeffekter fra Hollywood. Hentet fra filmen The Day After Tomorrow.
Denne fantastiske stormen bak Frihetsgudinnen er ekte, fotografert i Nebraska i 2004. Men, det er langt fra Nebraska til New York.... Foto: Mike Hollingshead.

Før stormen nådde USAs østkyst i går dukket det opp mange oppsiktsvekkende bilder på nettsteder og sosiale medier. Noen av de spektakulære bildene var ekte, for all del - men langt fra alle.

Oppsiktsvekkende bilder
Dessverre droppet de fleste kildesjekken i kappløpet for å dele de mest oppsiktsvekkende bildene fra orkanen. Det kan lønne seg når det sitter mange luringer rundt omkring med photoshop og andre bilderedigeringsprogram.

Selv om dramaet som utspiller seg utenfor folks stuevinduer er reelt nok og en av de verste stormene på lang tid, var det mange nettbrukere som ser behovet for å dramatisere ytterligere.

Og mange har lagt sin flid i å photoshoppe bildene slik at det fremstår som vanskelig å avdekke hvilke som er ekte og hvilke bilder som er manipulert.

Noen var åpenbare forfalskninger, som det fra filmer som «The Day after Tomorrow» og «Titanic». Det statlige iranske nettstedet presstv.com var en av de som bommet grovt.

Noen av disse bildene har versert på nettet i lang tid, men ble altså hentet opp igjen i går kveld, og delt på nettet som om de kulle være fra gårsdagens superstorm.

Washington Post skriver om et kinesisk nettsted som på nyhetsplass har brukt et hai bilde som har versert på facebook i lengre tid. Bildet er av en hai som angivelig svømmer rundt i gatene i New Jersey.