Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se de utrolig bildene fra «nye» Hubble

Teleskopet fikk en «extreme makeover».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hubble er tilbake, og det ser svært lyst ut -- der ute.

NONSTOP: Et av de første bildene tatt med Hubbles nye WFC3-kamera viser 100 000 fargerike stjerner i hopen Omega Centauri. Totalt består hopen av nær 10 millioner stjerner som ligger 16 000 lysår unna jorda. De fleste av stjernene er voksne og gulhvite, som vår egen sol, mens de røde, blå og oransje stjernene nærmer seg slutten av livet. Foto: AFP PHOTO/NASA/ESA
SOMMERFUGLTÅKEN, eller NGC 6302, ligger 3800 lysår unna i stjernebildet Skorpionen. Vingene er 20 000 grader varm gass som - drevet av en døende stjerne i midten - farer utover med 370 000 km/t, ifølge astronomi2009.no. Bildet er tatt med Hubbles nye WFC3-kamera. Foto: AFP PHOTO/NASA, ESA/Hubble SM4 ER Team
STJERNEFØDSLER: Carinatåken, som ligger mellom 6500 og 10000 lysår unna, er sentrum for massiv stjernedannelse. Foto: AP Photo/NASA
NABOER? Stephans kvintett er en gruppe på fem galakser som tilsynelatende ligger nær hverandre. Det er ikke tilfelle: Galaksen oppe til høyre er trolig sju ganger nærmere jorda enn de andre. Foto: EPA/NASA/Scanpix
BRUM, BRUM: Galaksen NGC 6217 ligger i stjernebildet Store bjørn. Foto: AP Photo/NASA/Scanpix
KJEMPESMELL: En amatørastronom oppdaget tidligere i år en mystisk svart flekk på Jupiter. Det viste seg å være som følge av et gigantisk asteroide- eller kometnedslag. Fire dager senere tok Hubble dette bildet, og du kan se "arret" nede til høyre. Foto: AP Photo/NASA
AVSLØRENDE: Spektrografene om bord Hubble kan granske lyset fra objekter for å se hvilke grunnstoffer det er bygget opp av. Her har teleskopet påvist helium, argon, jern og nikkel hos stjernen Eta Carina. Foto: NASA
ROMVANDRER: Oppdragsspesialist Mike Massimino fotografet under serviceoppdraget på Hubble. Dette var siste gang noensinne at teleskopet fikk besøk av mennesker. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/NASA
LIVE LONG... Oppdraget vil føre til at Hubble lever til etter 2014. I motsetning til hos mennesker så er synet mot slutten av livet skarpere enn noensinne.Foto: AFP PHOTO/NASA/Scanpix
ADJØ: Dette er et av de siste nærbildene tatt av Hubble, mens romferja Atlantis var på vei hjem. Hubble vil brenne opp i atmosfæren en gang etter 2014. Foto:AP Photo/NASA

Det 19 år gamle romteleskopet, etter en «extreme makeover» verdt én milliard dollar, har nå tatt sine klareste og dypeste bilder av universet noensinne.

- Og dommen? De er rekordbra!, bemerker astronom Jan-Erik Ovaldsen ved Universitetet i Oslo på astronomi2009.no.

• Her kan du laste ned høyoppløste versjoner av bildene.

Ny start
- Dette markerer en ny start for Hubble. Teleskopet er nå betydelig kraftigere enn noen gang. Det er godt rustet for det neste tiåret, sier Ed Weiler, administrator ved NASAs hovedkvarter i Washington, i en uttalelse.

Bildene, som ble sluppet av NASA i går, er blant annet tatt med de nye instrumentene påmontert under et 13 dager langt romferjeoppdrag i mai. Dette er en ny, særs sensitiv spektrograf (COS) som ser utelukkende i ultrafiolett lys, og kameraet Wide Field Camera 3 (WFC3) som overtar for WFC2.

«Det blir omtrent som når du skifter ut ditt første 1-megapiksel digitalkamera med et nytt 12-megapiksel speilreflekskamera.», skrev solfysiker og Seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, i en artikkel for Dagbladet.

Resultatet er at teleskopet er mer lyssensitiv og kan observere «på en brøkdel av tiden» det tok før, ifølge NASA. Hubble kan nå bevitne planetfødsler rundt andre stjerner, analysere atmosfæren på andre verdener og granske den mystiske mørke energien nærmere.

Astronomene håper videre at vi kan få det «dypeste portrettet noensinne», og se babygalakser fra da universet var under 500 millioner år gammelt. Kort sagt: Hubble kan nå - bedre enn noen gang - bidra til å gi svar på noen våre mest fundamentale spørsmål.

Emosjonelt
I en vågal romvandring reparerte astronautene, som var oppe med romferja Atlantis, også to eksisterende instrumenter på Hubble i tillegg til at de installerte nye batterier og gyroskoper.

For astronautene så var det derfor et følelsesladet øyeblikk å se universet - klarere enn noensinne.

- Det var svært emosjonelt å se på disse bildene, bli transportert milliarder av lysår unna og vite at vi var med på å gjøre det mulig, sier Scott Altman, kommandør om bord STS-127, til Space.com.

En av reglene for oppdraget, beskrevet som svært vanskelig, var å «ikke ødelegge Hubble», opplyser oppdragsspesialist John Grunsfeld. Flere av reparasjonene under romvandringene var av en art Hubble aldri ble designet for.

- Jeg er så takknemlig for at det virker, og at jeg ikke ødela noe, sier Mike Massimino til nettstedet.

Farlig tur
Serviceoppdraget til Hubble i mai var ikke fri for farer. Oppdraget med romferja Atlantis ble ansett for å være så risikabelt, at NASA hadde Endeavour stående klar som en redningsferje på bakken.

Årsaken er at Hubbles bane, rundt 560 kilometer oppe, er sterkt forurenset av romskrot og farligere enn ISS' omløp 200 kilometer under. Atlantis-astronautene hadde derfor ikke mulighet til å søke trygg havn ved romstasjonen dersom noe kritisk hadde skjedd.

På sine 19 år har Hubble, som er på størrelse med en buss, tatt over 840 000 eksponeringer. 14 terabyte informasjon har blitt sendt til jorda, noe som har resultert i over 7500 publiserte artikler, ifølge Pål Brekke ved Norsk romsenter.

Etter serviceoppdraget i år er det ventet at teleskopet vil være i drift til minst 2014. Etter dette vil Hubble bli tatt ut av omløpsbanen og sendt mot jorda for å brenne opp i atmosfæren.

- Det planlegges å sende opp en liten fjernstyrt modul med rakettmotorer som skal feste seg til Hubble og geleide flaggskipet ned i et inferno av flammer, sier Brekke til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling