Se de utrolige bildene av «hestehodet» som stiger opp fra støvskyen

Ny, unik video fra Hubble-teleskopet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hubble-teleskopet har fanget et nytt, spektakulært bilde av stjernetåke.

Tåkeskyen, som ser ut som et hestehode som stiger opp av støvskyene rundt, er fotografert ved hjelp av infrarødt lys, som kan avdekke skjulte kjennetegn gjennom flere lag med støv.

- Resultatet er en struktur av sarte gasslag, som ser temmelig skjør og overjordisk ut - helt annerledes enn slik stjernetåka ser ut i vanlig lys, heter det i bildebeskrivelsen.

1500 lysår fra jorda Den hestehodeformede tåkeskyen, som har fått navnet Barnard 33, ligger 1500 lysår fra jorda, ved stjernekonstellasjonen Orion. Stjernetåka består stort sett av gass og støv, og lyset fra en nærliggende stjerne gir en spesiell glød.

Det ferske bildet er distribuert i anledning Hubble-teleskopets 23-årsdag, men dette er på langt nær første gang denne stjernetåka er tatt bilde av.

Hestehodeskyen ble blant annet fotografert i 2001 - i forbindelse med Hubble-teleskopets 11-årsjubileum. Og det blir trolig nok av muligheter til å ta bilder av den i framtida også, ettersom den ikke er ventet å oppløses før om rundt fem millioner år.

Samarbeidsprosjekt Hubble-teleskopet er mest kjent for bilder tatt i vanlig lys, men ett av kameraene, som ble installert i 2009, tar også skarpe bilder med infrarødt lys, ifølge Space.com.

Teleskopet er et samarbeidsprosjekt mellom NASA og det europeiske romfartsbyrået ESA, og har gjort over en million observasjoner siden det ble lansert i 1990.

Forrige måned annonserte NASA at det vil være i drift ut april 2016.
 
Etterfølgeren blir James Webb Space Telescope, et infrarødt teleskop til 8,8 milliarder dollar (51,1 milliarder kroner), som etter planen skal skytes opp i 2018.

23 ÅR: Det nye bildet av stjernetåka er distribuert i forbindelse med at det er 23 år siden Hubble-teleskopet ble skutt opp. Foto: NASA / AP Photo/ NTB scanpix
23 ÅR: Det nye bildet av stjernetåka er distribuert i forbindelse med at det er 23 år siden Hubble-teleskopet ble skutt opp. Foto: NASA / AP Photo/ NTB scanpix Vis mer