Se dem. Stopp dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOLA SKINNER. Vårtegn kommer tidlig i år. For et par dager siden satt ei jente i trappa ved Oslo S. Trappa går opp til platået foran inngangen til Oslo Sentralstasjon, der Plata-miljøet nå har havnet. Seinere, i mai og juni, vil trappa bli fylt opp av barn og ungdommer, mange jenter. Noen sitter tilfeldigvis der. Andre har trøbbel i blikket. Jenta jeg ser, har lipgloss på leppene og et blikk. Hun er klar for spenning. Eller; å flykte fra livet sitt. Hun vil treffe en eldre, farlig gutt. Teste ut dop. Er det noen som bryr seg om hvor hun er denne aprilettermiddagen? Hva skjer med henne gjennom en lang sommer?

PÅ OSLO S, ved spor 19, Vaterlandspassasjen og bak Riverside aktivitetshus på Grønland. Her henger de yngste trøbbelungene. Noen er bare 15. De jakter på penger, action og identitet. Tar imot alt de blir gitt. Begynner å vanke sammen med mye eldre folk som bidrar med mer trøbbel. Noen er på rømmen fra barnevernsinstitusjoner. De ansatte er betalt for å passe på dem, men de «glemmer» å melde fra.

BARNEVERNET fanger opp utsatte barn og unge for seint. Til gjengjeld får de for lite hjelp. Aftenposten skriver at Helsetilsynet avdekker at Oslo kommune bryter loven gjennom manglende oppfølging av barn og unge med problemer. Problemet er dårlig tilrettelegging og manglende samarbeid mellom barnevern, sosialkontor, skole og helsetjenester. Det glipper.

Men byrådsleder Erling Lae avviser suverent kritikken: Nei da, at rutinene ikke er gode nok, betyr slett ikke at barn og unge ikke får god nok hjelp i Oslo kommune.

Lae bør ikke slippe unna med bagatellisering. Barn som er utsatt for omsorgssvikt eller har andre problemer, rammes direkte når systemet svikter. De faller mellom stolene. De faller uten at noen tar imot. Trøbbelungene møter en endeløs rekke av saksbehandlere, etater og tiltak. De spyr når de nok en gang må fortelle historien sin.

I DE SISTE UKENE har Aftenposten skrevet om de utsatte barna. Men når Uteseksjonen forteller hvordan barn helt ned til 12-årsalderen henger rundt på de åpne russcenene i byen, svarer byrådslederen med å kreve at politiet må bli mer hardhendte i håndhevingen i loven. Som alltid skyver Lae politiet foran seg som ryddegutter for sosiale problemer i tigerstaden. Politiet skal feie unna tiggere og narkomane. Politiet må redde barna. Høyresjefens omgjengelige stil gjør at han slipper så altfor lett unna.

HVEM PLUKKER OPP risikoungdom? Hvem gjør jobben politiet ikke skal gjøre? Uteseksjonen i Oslo. Bystyret vedtok i november å øke den forebyggende innsatsen i utsatte områder, gjennom nettopp Uteseksjonen og Oppsøkende tjenester. I neste øyeblikk foreslås stillingskutt i Uteseksjonen. Direktøren for Rusmiddeletaten mener at de likevel vil få mer tid ute på gata – med færre stillinger. Er det så lurt at ungene blir kontaktet på gata, men ikke blir fulgt opp? Uteseksjonen bør styrkes. Lae kan ikke alltid rope på politiet.

EN SOMMER kan være farlig. Den kan ikke spoles tilbake, særlig ikke for trøbbelunger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer