Se den dramatiske jakta som ledet politiet til Cezanne-maleriet

Mesterverket som er verdt rundt 600 millioner har vært savnet siden 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Serbia fant i dag det de mener er det verdensberømte maleriet «Gutt i rød vest» malt av den franske impresjonisten Paul Cezanne.

Maleriet, som skal være verdt mer enn 100 millioner dollar, var ett av fire malerier som ble stjålet fra E. G. Buerhle-samlingen i Zürich i 2008. En trio maskerte ranere tok seg da inn i galleriet og stakk av med maleriene i det som da var et av verdens største kunsttyverier.

Ranet hadde mange likhetstrekk med ranet av «Skrik» og «Madonna» her hjemme: Bevæpnede menn tok seg inn i åpningstida og trua til seg det de ville ha.

 HER ER BILDET:  Dette maleriet ble funnet i en bil i Serbia. Det er trolig et verdensberømt maleri av Paul Cezanne. Foto: (AP Photo/Serbian Interior Ministry/AP Video)
HER ER BILDET: Dette maleriet ble funnet i en bil i Serbia. Det er trolig et verdensberømt maleri av Paul Cezanne. Foto: (AP Photo/Serbian Interior Ministry/AP Video) Vis mer

Men i dag dukket trolig maleriet opp igjen. På en pressekonferanse i Beograd sa Mijko Radisavljevic, den serbiske statsadvokaten med ansvar for organisert kriminalitet, at maleriet ble funnet i et skjult rom inne i en bil.

Fire menn arrestert Den dramatiske videoen av politijakta, arrestasjonen og funnet av maleriet kan du se i spilleren over. Videoen er offentliggjort av serbisk politi.

Fire menn ble pågrepet i den serbiske hovedstaden og i byen Cacek sørvest i landet. De skal ha vært i full gang med å kvitte seg med kunstskatten, men kan ikke ha vært klar over verdien.

Ifølge serbisk politi ønsket de nemlig å selge maleriet for 3,5 millioner euro eller 26 millioner kroner. Det er en brøkdel av hva maleriet egentlig er verdt.

 FUNNET:  Serbisk politi tar forsiktig ut maleriet fra det skjulte rommet i bilen. Foto: (AP Photo/Serbian Interior Ministry/AP Video
FUNNET: Serbisk politi tar forsiktig ut maleriet fra det skjulte rommet i bilen. Foto: (AP Photo/Serbian Interior Ministry/AP Video Vis mer

- De hadde mottatt 2,8 millioner euro før de ble arrestert, sier Radisavljevic ifølge Reuters.

Beslagla våpen og ammunisjon Den serbiske innenriksministeren sier at det også ble tatt beslag i 1,5 millioner euro i kontanter, fire biler, våpen og en mengde ammunisjon.

- Jeg tror aldri vi har hatt en mer verdifull politioperasjon. Maleriet voktes nå av politiet og skal returneres til eieren, sier innenriksminister Ivica Dasic.

Buehrle-samlingen er en av de viktigste private samlingene av europeisk kunst, og ble startet av Emil Georg Buerhle, som tjente grovt på å produsere og selge luftvernsvåpen.

 STÅR VAKT:  En serbisk politmann står vakt ved det verdenskjente maleriet. Foto:   EPA/STR
STÅR VAKT: En serbisk politmann står vakt ved det verdenskjente maleriet. Foto: EPA/STR Vis mer
 LEGGES I BAKKEN:  En av de mistenkte legges i bakken av serbisk politi. Foto: (AP Photo/Serbian Interior Ministry/AP Video)
LEGGES I BAKKEN: En av de mistenkte legges i bakken av serbisk politi. Foto: (AP Photo/Serbian Interior Ministry/AP Video) Vis mer