Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se den historiske romferjelandingen

Lander for aller siste gang. Følg begivenheten direkte her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Romferja landet problemfritt klokka 11.56.

(Dagbladet): En æra er over klokka 11.56, når romferja «Atlantis» glider stille inn til landing i nattemørket på Kennedy Space Center i Florida og markerer slutten på USAs 135. og aller siste romferjeoppdrag etter 30 år.

Det er ingen vei tilbake. Været ved romstasjonen er godt, og de fire astronautene om bord fikk «Go» fra bakkekontrollen i Houston til å fyre opp motorene som bringer romferja ut av omløpsbane og dalende mot jorda, etter et 13 dager langt forsyningsoppdrag til ISS.

- Det er på tide å gjøre mamma stolt, sa flygeleder Tony Ceccacci ved bakkekontrollen

Ferden, som bringer «Atlantis» over Mellom-Amerika og Cuba før den kommer inn over Florida fra sørvest, tar rundt én time. Den har ikke motorkraft under nedstigning, og er i praksis et glidefly populært kalt «en murstein med vinger».

SISTE OPPSKYTING: «Atlantis» ble skutt opp på det 13 dager lange oppdraget fredag 8. juli.Foto: EPA/GARY ROTHSTEIN/SCANPIX
SISTE OPPSKYTING: «Atlantis» ble skutt opp på det 13 dager lange oppdraget fredag 8. juli.Foto: EPA/GARY ROTHSTEIN/SCANPIX Vis mer

En serie S-formede svinger bidrar til å senke hastigheten på rundt 27 000 kilometer når romferja først kommer inn i atmosfæren. Et varmeskjold på undersiden beskytter mot de enorme temperaturene som dannes på grunn av friksjon.

Under siste del av innflyvningen peker romferja nesen 19 grader nedover. Dette er sju ganger brattere enn under landing med et vanlig passasjerfly. Like før landing drar kommandøren i spakene og peker nesen oppover for å senke hastigheten.

Historiens siste romferjelanding skjer på dagen 50 år etter at astronaut Gus Grissom ble andre amerikaner i rommet om bord «Liberty Bell 7».

«Atlantis» ble satt i tjeneste 3. oktober 1985. 33 oppdrag senere har romferja gått mer enn 4600 ganger rundt jorda og tilbakelagt en distanse som tilsvarer 500 ganger avstanden mellom månen og jorda.

INNFLYVNINGEN: «Atlantis» entrer amerikansk luftrom fra sørvest. Grafikk: NASA
INNFLYVNINGEN: «Atlantis» entrer amerikansk luftrom fra sørvest. Grafikk: NASA Vis mer