Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se «den røde edderkoppens» nettverk

Jan Davidsen gir millioner til de rødgrønne og norsk venstreside.

BREDT NETTVERK: Bredt nettverk har gitt Fagforbundet og Jan Davidsen stor mulighet til å påvirke politikk og beslutningsprosesser. Fem millioner kroner ble hentet ut av fagforeningskontoen i valgkampstøtte til de rødgrønne i høst. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
BREDT NETTVERK: Bredt nettverk har gitt Fagforbundet og Jan Davidsen stor mulighet til å påvirke politikk og beslutningsprosesser. Fem millioner kroner ble hentet ut av fagforeningskontoen i valgkampstøtte til de rødgrønne i høst. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Bredt nettverk har gitt Fagforbundet og Jan Davidsen stor mulighet til å påvirke politikk og beslutningsprosesser. Fem millioner kroner ble hentet ut av fagforeningskontoen i valgkampstøtte til de rødgrønne i høst.

Les også: «Den røde edderkoppen»

Deler raust ut
Arbeiderpartiet fikk storparten,3.5 millioner. Men Jan Davidsen, som lenge har pleid nær kontakt med sentrale politikere også i SV og Sp delte raust ut til de andre også.

Gjennom sin unike posisjon har fagforeningslederen bygd opp allianser og nettverk helt siden midten av 90-tallet. Det starter gjerne med en uformell kontakt over en middag. Og praten foregår som regel langt unna det offentlige rom.

— Å fyke rundt og bjeffe på utsida, oppfatter mange som voldsomt. På denne måten kan vi få mer gjennomslagskraft, sa Davidsen i Magasinet i går.

Skjulte nettverk
— Det er veldig uheldig at nettverk blir tillagt så stor vekt i det moderne samfunn, sier professor i Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby. Og fortsetter:

— Det er særlig de skjulte nettverkene som er problemet. Vi kommer aldri innpå dem. Mye av det de driver med blir da basert på gjetninger, sier han.

UTENFOR DET OFFENTLIGE ROM: Gjennom sin unike posisjon har fagforeningslederen bygd opp allianser og nettverk helt siden midten av 90-tallet. Det starter gjerne med en uformell kontakt over en middag. Og praten foregår som regel langt unna det offentlige rom. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
UTENFOR DET OFFENTLIGE ROM: Gjennom sin unike posisjon har fagforeningslederen bygd opp allianser og nettverk helt siden midten av 90-tallet. Det starter gjerne med en uformell kontakt over en middag. Og praten foregår som regel langt unna det offentlige rom. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Nordby mener den organiserte makta til et forbund som Fagforbundet, kan brukes begge veier. Den tyngden medlemsmassen gir kan være et godt våpen i en tilspisset konflikt. Med lojale medlemmer, kan makta også rå fra toppen og ned.

God på allianser
— Det som er viktig er hva du bruker makta til. Det Davidsen har gjort er rett og slett å gjøre Fagforbundet til en av de mest framherskende forkjemperne for kollektive avtaler i LO, sier historiker Harald Berntzen.

Ifølge Berntzen har Davidsen vært god til å bygge allianser.

— Han utøvde en sterk disiplin over Fagforbundets delegasjon da han spilte på lag med Gerd-Liv Valla og gikk imot Stoltenbergs forslag til pensjonsforlik i 2005.

— Er han svekket etter at Gerd-Liv Valla gikk av?

— Det tror jeg ikke. Det skal mye til å svekke et forbund som har spilt en så stor rolle.

Ifølge Berntzen har Fagforbundet ligget i strid både med Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg om privatisering og konkurranseutsetting.

Og Davidsen sto last og brast med Valla i kampen for sykelønnsordningen.

Elin Haugsgjerd Allern er postdoc ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og jobber med forholdet mellom de sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen. Forskeren har avdekket at omfanget av uformelle kontakter er stort.

— Delvis er det slik at formelle og uformellekontakter supplerer hverandre. Med et bredtnettverk er muligheten større til å påvirke. Men gjennomslagskraften er selvfølgelig avhengigav hvor tette forbindelsene er, sier hun.

UHELDIG: — Det er veldig uheldig at nettverk blir tillagt så stor vekt i det moderne samfunn, sier professor i Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby. Foto: DAGBLADET
UHELDIG: — Det er veldig uheldig at nettverk blir tillagt så stor vekt i det moderne samfunn, sier professor i Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby. Foto: DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media