Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se denne lynraske roboten slå Bolts verdensrekord

Kan du gjette hvor rask den er?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I framtida må USAs motstandere regne med å bli angrepet av superraske landroboter med bein, populært kalt «Cheetah»-roboter.

Disse robotgepardene blir utviklet av DARPA, som er et byrå under det amerikanske forsvarsdepartementet med mål om å sikre at USA beholder sitt teknologiske forsprang på det militære området - også i framtida.

Tidligere i år satte «Cheetah»-roboten verdensrekord for raskeste landrobot med bein.

Roboten, som er en del av DARPAs MAximum Mobility and Manipulation (M3), knuste den tidligere verdensrekorden fra 1989 på 21 km/t, da den i mars kom opp i hele 30 km/t.

Men landroboten ligger altså ikke på latsiden.

Raskere enn bolt For nå har den igjen satt ny verdensrekord.

Ifølge DARPA har «Cheeta», som nå løper i utrolige 45 km/t, ikke bare knust sin egen rekord denne gangen, men også OL-vinneren Usain Bolts (26).

For ifølge DARPA er Bolts verdensrekord for mennesker fra 2009 på 43,4 km/t, noe som betyr at til og med superløperen fra Jamaica vil slite med å holde tritt med «Cheetah».

Det amerikanske byrået påpeker likevel at roboten hadde en liten fordel av å løpe på en tredemølle, da rekorden ble satt, mens Bolt løp på bane.

Planen er at roboten skal testes i naturlig terreng neste år, men foreløpig holder «Cheetah» seg altså til tredemølla for videre utvikling av løpeevnen.

- Tilpasses til framtidige forsvarsoppdrag DARPA jobber nå med å skape landroboter med bein, som skal være i stand til å takle rask bevegelse også på ulendt terreng.

LYNRASK: Foreløpig løper «Cheetah» bare på tredemølle, men etter planen skal den teste terreng neste år. Foto: DARPA
LYNRASK: Foreløpig løper «Cheetah» bare på tredemølle, men etter planen skal den teste terreng neste år. Foto: DARPA Vis mer

«For å bidra til beredskap, humanitær bistand og andre militære forsvarsoppdrag, må roboten takle vanskelig terreng. De fleste roboter bruker hjul eller spor til å komme seg over humper, mens det aller vanskeligste terrenget krever bruk av beina, som kan gå over både høye hindringer og grøfter,» skriver DARPA på sine nettsider.

Hovedmålet er styrke robotens bevegelser i områder der militært personell ofte opererer.

Til tross for at «Cheetah» har fått navn etter verdens hurtigste pattedyr, geparden, er ikke målet å kopiere naturen.

- Geparder er vakre eksempler på hvordan naturlig prosjektering har skapt hastighet og smidighet over ulendt terreng. Vår «Cheetah» låner ideer fra naturens eget design for å lære å bøye lemmer og å få stabilitet. Som resultat vil vi få teknologiske byggeklosser som åpner muligheter for å tilpasse en rekke roboter til framtidige forsvarsoppdrag, sier DARPAs Gill Pratt.


USAIN BOLT: Sprintesset fra Jamaica har vært oppe i 43,4 km/t. Foto: Reuters/NTB Scanpix
USAIN BOLT: Sprintesset fra Jamaica har vært oppe i 43,4 km/t. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media