Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se det første bildet fra letingen etter mørk energi

Skal fotografere 300 millioner galakser de neste fem årene.

MØRK ENERGI: Dette er et forstørret bilde av spiralgalaksen NGC 1365, som ligger i Fornax-klyngen omtrent 60 millioner lysår fra jorden. Bildet er tatt med Dark Energy Camera, eller DECam, som er hjørnesteinen i en ny studie som forsøker å kaste lys over den gåtefulle mørke energien som utvider universet. Foto: FERMILAB / US DEPARTMENT OF ENERGY / AFP / NTB SCANPIX
MØRK ENERGI: Dette er et forstørret bilde av spiralgalaksen NGC 1365, som ligger i Fornax-klyngen omtrent 60 millioner lysår fra jorden. Bildet er tatt med Dark Energy Camera, eller DECam, som er hjørnesteinen i en ny studie som forsøker å kaste lys over den gåtefulle mørke energien som utvider universet. Foto: FERMILAB / US DEPARTMENT OF ENERGY / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Resultatene fra denne studien vil bringe oss nærmere en forståelse av mysteriet rundt mørk energi og betydningen det har for universet, sier visedirektør James Siegrist ved USAs energidepartement.

Siegrist har selv vært med på å konstruere DECam, eller Dark Energy Camera, som i løpet av de neste fem årene skal kartlegge 300 millioner galakser i universet.

DECam er resultatet av jakten på en større forståelse av mørk energi, kraften som gjør at universet utvider seg.
 
Telefonkiosk Kameraet, som er på størrelse med en telefonkiosk, har en kapasitet på 570 millioner piksler.

Nå er det første bildet, av galakseklyngen Fornax, som ble tatt 12. september blitt offentliggjort.

- De første lysstrålene som passerte gjennom linsene på DECam symboliserer starten på en betydningsfull æra i utforskningen av den kosmiske grensen, sier Siegrist ifølge BBC.

Dark Energy Camera er blitt montert på det fire meter høye Victor M. Blanco-teleskopet, som er del av Cerro Tololo Inter-American Observatory i ørkenen Atacama i Chile.

Nobelpris Studien er et samarbeidsprosjekt mellom amerikanske, britiske, brasilianske, spanske og tyske astronomer.

I løpet av femårsperioden vil kjempekameraet innhente bilder av 100 000 galakseklynger, de største stabile strukturene kjent for mennesker, i tillegg til 4 000 supernovaer.

I 2011 ble Nobelprisen i fysikk utdelt til et prosjekt som demonstrerte hvordan universet ekspanderte.

STORT: DECam består av 62 såkalte CCD-er, elektroniske halvlederbrikker, som også finnes i mer vanlige fotoapparater. Foto: FERMILAB / US DEPARTMENT OF ENERGY / AFP / NTB SCANPIX
STORT: DECam består av 62 såkalte CCD-er, elektroniske halvlederbrikker, som også finnes i mer vanlige fotoapparater. Foto: FERMILAB / US DEPARTMENT OF ENERGY / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Forskere antar at det er mørk energi som er årsaken til denne ekspansjonen.

På teststadiet Mørk energi utgjør rundt 74 prosent av all masse eller energi i universet, eller sagt på en annen måte, nesten 80 prosent av universets innhold.

- Dette vil bli den største kartleggingen av universet av dette slaget, og galaksenes plassering og former vil kunne avsløre mye om naturen til den fysiske prosessen vi kaller mørk energi som vi ikke vet, sier Will Percival fra University of Portsmouth, en av samarbeidspartnerne på prosjektet.

DECam vil nå bli gjennomtestet før studien begynner for fullt i desember i år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media