Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se Discovery bli skutt opp fra 10 000 fot oppe i luften

Heldig flypassasjer laget «romfartsporno» med mobilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På torsdag ble romfergen Discovery sendt ut på sin siste ferd ut i rommet.

Romfergen ble skutt opp fra Kennedy romfartssenter i Florida, og mange hadde benket seg for å få med seg oppskytningen. Men noen fikk et mer eksklusivt perspektiv på starten av Discoverys siste ferd enn andre.

Sammen med sine medpassasjerer på et fly som hadde tatt av fra Orlando International Airport fikk passasjeren Neil Monday se oppskytningen fra flysetet. Monday var snar med å ta fram mobilen, og klarte å filme det hele.

Rundt 20 sekunder inne i videoen kan man også høre piloten si følgende over høyttaleranlegget:

- Om dere sitter på høyre side i flyet kan du se romfergen ut av vinduet. Hvis du sitter på venstre side kan du se på at folk på høyre side kikker på romfergen.

Se videoen på YouTube her.

Discoverys oppdrag var å levere utstyr til den internasjonale romstasjonen ISS. Seks astronauter er med på ferden, skriver NTB.

Romferjen er NASAs eldste, og hadde sin jomfrutur den 30. august 1984. Siden da har den sirklet rundt jorda 5.600 ganger og tilbakelagt til sammen 230 millioner kilometer.

Oppskytningen var 39. og siste gang Discovery setter kurs mot verdensrommet. Nå blir den USAs første pensjonerte romferje.

Etter planen skal NASA skal avslutte romferjeprogrammet senere i år. Endeavour legger ut på sin siste ferd i april, mens Atlantis skal bli sendt opp en gang etter sommeren.To av Discoverys søskenskip Challenger og Colombia ble dessverre mistet i ulykker i 1986 og i 2003.

Discovery skulle egentlig ha blitt skutt opp i november i fjor, men oppskytingen ble utsatt etter at det ble oppdaget sprekker i en utvendig drivstofftank.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling