Se, ei stjerne bli født!

Nye unike bilder fra Hubble-teleskopet gir forskerne ny innsikt i hvordan sola ble skapt for 4,5 milliarder år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ei stjernes fødsel er like traumatisk som fødselen til et menneske, bare i en mye større skala, skriver astrofysiker Adam Frank i en bloggpost der han lanserer den første videoen av ei stjernes fødsel.

Forskerteamet Frank er en del av har satt sammen en video basert på bilder fra Hubble-teleskopet. Bildene er tatt over en tiårsperiode og viser de dramatiske hendelsene som utspiller seg når en ny stjerne blir født.

Nyfødte stjerner, såkalte protostjerner, sender ut kraftige jetstrømmer med energi ut i rommet, noe forskerne har visst i en årrekke. Fordi nesten samtlige nyfødte stjerner gjør dette, har astronomene vært desperate etter å få en bedre forståelse av jetstrømmene og deres rolle i skapelsen av stjerner.

Inntil denne uka hadde forskerne kun enkeltbilder fra Hubble til å hjelpe seg, men nå har man altså fått en film som viser hvordan de voldsomme energimengdene utløses i tidsperioden fra 1994 til 2007.

Jetstrømfasen er en av de siste fasene før ei stjerne dannes og videoen gir et lite innblikk i hvordan vår egen sol ble til for 4,5 milliarder år siden. Den fantastiske kvaliteten på Hubble-bildene gjør at astronomene får sett forandringer i jetstrømmene over bare noen få år, noe som er en dråpe i havet i astronomisk målestokk.

- Vi kan se jetstrømmene fragmentere og sno seg inn i klumper mens de skytes gjennom interstellar materie. Vi kan også utforske hvordan strømmene danner hulrom i den interstellare gassen som gir oss innsikt i dannelsen av ei stjerne som aldri var mulig tidligere, skriver Frank.