Se ekstremværets herjinger i Oslo

Nå kan Dagbladet publisere satelittbilder som illustrerer hvordan fjorårets tørke påvirket frodigheten i Oslo.

TØRKESOMMER I OSLO: Bildet til venstre viser tørken i Oslo 25. juli 2018, da fjorårets hetebølge sto på som verst. Til høyre fra 27. juli 2019. Venstreklikk på pilene og dra, for å se forskjellene.
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fjorårets sommer var helt spesiell: Vi opplevde minst 50 dager med middeltemperatur over 20 grader, nærmere 2000 skog- og gressbranner og det er så langt blitt utbetalt omkring to milliarder kroner i erstatning etter avlingstap som tørken medførte.

Men noe av det mest oppsiktsvekkende, ifølge statsmeteorolog Bente Wahl, var at det i Oslo var hele 1067 soltimer i 2018. Vi må tilbake til 1959 for å finne forrige rekord på 950 soltimer.

Satellittbilder

Nå kan Dagbladet publisere satellittbilder som viser hvilke konsekvenser tørken hadde for utvalgte områder i Oslo.

- Jeg husker forrige sommer som veldig tørr og gul, og fargeforskjellene på disse bildene bekrefter dette. Det er helt klart mye mer grønt på bildene fra i år, sier CICERO-forsker Marianne Tronstad Lund til Dagbladet.

Tronstad Lund forteller at den hovedsakelige årsaken til forskjellene dreier seg om mangel på vann under fjorårets sommer. Hun sier at det var kombinasjonen av at det var så tørt og varmt over så lang tid, som gjorde sommeren helt spesiell.

- Jeg opplevde at vi nordmenn ble mer oppmerksomme på klimaendringenes konsekvenser da det kom tettere på oss. Min oppfatning er at folk ble mer bekymret for klimaendringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer