Se, en ape som snakker

Dette har forskerne aldri sett hos andre pattedyr enn oss mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ett av menneskenes særtrekk som skiller oss fra resten av dyrene her på jorda, er at vi kan snakke. Ved å presse forskjellige lyder ut av oss har vi klart å kommunisere med hverandre selv i dagene før den sosiale nett-tidsalderen.

Men nå har en gruppe forskere ved universitetet i Michigan funnet ut at vi kanskje ikke er de eneste snakkesalige vesnene likevel.

Gelada-apen har nemlig utviklet det som minner svært mye om vårt eget talespråk.

Forskerne skriver at apen, i likhet med en rekke andre pattedyr, slår leppene sammen i vennlig interaksjon med artsfrender. Men i motsetning til de aller fleste, sender apen samtidig ut vokallyder.

Wobbling Og når leppene slås sammen samtidig som lyder kommer ut, da minner det ganske kraftig om vår egen evne til å snakke.

Forskerne har kalt lyden apene lager for en «wobble».

«Wobblingen» har en rytme som likner på våre egne stavelser, forklarer forskeren Thore Bergman.

I forskningsarbeidet undersøkte de gelada-aper i nasjonalparken Simien Mountains i Etiopia.

Sosiale vesener Bergman beskriver gelada-apene som sosiale vesener, med et stort vokal-repertoar. Det er stort sett de mannlige apene som «wobbler», og det skjer alltid i en vennlig setting.

Bergman analyserte «wobblingen» og fant ut at apene nådde både høyder og dype daler flere ganger i sekunder. Slike variasjoner ser vi også i vanlig dagligtale, og apenes «språk» har pauser mellom toppene på samme måte som vi har mellom våre stavelser.

Ifølge forskerne har man aldri tidligere oppdaget noe liknende hos andre pattedyr enn oss mennesker.

- Språk er ikke bare et fantastisk verktøy for å dele informasjon, det har også en sosial funksjon og mange ordvekslinger ser ut til å gjøre samme nytte som leppesmekking, sier forskeren.

- Føles som om folk snakker rundt meg Hos andre pattedyr ser man at denne smekkingen med leppene (dog uten at det lages lyd) har samme virkning på en gruppe som vår småprat.

Bergman understreker at gelada-apene ikke lager ord vi mennesker kan forstå.

- Men når man er med dem får man noen ganger inntrykket av at det er folk som snakker rundt deg, noe jeg aldri hadde følt i løpet av mine mange år i arbeidet med aper, sier han.

Du kan selv se apene «wobble» i videoen øverst i denne saken.