Se, en lam rotte som løper

Rotta var lam, men en banebrytende operasjon gjorde at den fikk fart på beina igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rotta med det passende navnet Crush gir nå håp til dem som drømmer om å gi lamme muligheten til å gå igjen.

Crush ble lam etter at flere nerver røk, men som du ser i videoen over er han nå tilbake i god form på universitetet i Texas. Rotta kan både løpe og gå igjen etter perioden som lam, og kan takke banebrytende forskning for nettopp det, skriver Reuters.

Biologer ved universitetet har nemlig jobbet seg fram til en teknikk for å reparere nerver. Bare minutter etter at Crush la seg under kniven begynte den å røre på seg igjen.

George Bittner, professor i biologi ved universitetet, håper at teknologien kan overføres til mennesker. Han forteller at han husker hvordan forskerne lyste opp da resultatene var klare.

Wow! - Wow, dette går bedre enn vi hadde ventet oss. Og vi kan virkelig ikke alt om de elementære mekanismene. Dette er noe vi må finne ut av underveis, sier Bittner.

Den nye teknikken har så langt ført til at Crush og andre labrotter blir leget mer fullverdig og raskere enn med teknikker som nå er i bruk for å reperarere nerver.

Når en nerve ryker er det kroppens naturlige svar å stenge begge ender. Bittner og hans team stoppet den prosessen. De la på en blanding kjemiske løsninger på den ødelagte nerva, og sørget for at de avstumpede delene aldri ble avstengt av kroppen.

Imponert NFL-proff Da dette var gjort gjensto det bare å lime de to nervebitene sammen. Bare minutter etter at operasjonen var gjennomført skal rottene ha beveget på seg, og i løpet av tre dager løp de igjen.

- Den normale gangen i vitenskapelige gjennombrudd er babyskritt. Det George har gjort representerer et stort sprang, sier Doug English, lederen for en av USAs største grupper for lamme.

English er en tidligere NFL-proff som måtte legge opp da han pådro seg en alvorlig nakkeskade.

- Vi er ikke langt unna den tida da en lege får inn en pasient med en forferdelig ryggmargsskade, bruker denne metoden og så lar pasienten hvile et par dager før han kan gå ut av sykehuset på sine egne bein, sier English