Se! En trønder på polet

Den voldsanmeldte Frp-politikeren Dag Hovelsen fra Nord-Trøndelag får ikke Fremskrittspartiet med seg i kampen mot den ulovlige hjemmebrenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hjemmebrent er unødvendig. Men så lenge det ikke er rikelig tilgang på smuglersprit, får vi ikke bukt med HB-fylla i Nord-Trøndelag, sier stortingsrepresentant Per Sandberg (Frp) til Dagbladet.

Han mener at det ikke nytter å ta et oppgjør med hjemmebrentkulturen før vi senker polprisene med mellom 25 og 35 prosent.

I går sto Fremskrittspartiets Dag Hovelsen fra Steinkjer, partiets toppkandidat til fylkestinget, fram i Dagbladet og angret bittert på at han slo og skadde samboeren sin i et juleselskap.

- HB-fylla har skylda, sa Hovelsen, og lovte at han ville arbeide mot hjemmebrentkulturen i Nord-Trøndelag. Hovelsen vil bruke seg selv som eksempel på hvilken styggedom HB kan være.
Men Frp's stortingsrepresentant i Nord-Trøndelag, som danket ut Sp's Marit Arnstad på et utjevningsmandat ved siste stortingsvalg, støtter ikke partivennens iver etter å få bukt med HB-styggedommen i fylket.

Ikke støtte

- Hvis han vil engasjere seg, står det respekt av det. Men jeg har aldri støttet noen aksjon mot hjemmebrent og vil aldri gjøre det heller, sier Sandberg.

- Men hjemmebrent er ikke lovlig?

- Nei, men i folks øyne er det legalt. De fleste føler at det er urettferdig at de må betale blodpris på polet, sier Sandberg. Han mener det er rett og rimelig at også de med vanlige inntekter får råd til å kjøpe seg ei brennevinsflaske på polet. Ifølge Sandberg har HB fått så stort fotfeste i Nord-Trøndelag fordi smuglerspritaktørene tjener mer på å holde til på Østlandet.

Politiet har intensivert kampen mot hjemmebrenten. Men Sandberg synes det er liten vits i å bruke så mye ressurser på det.

- Den eneste måten å drepe hjemmebrenten på, er å sette ned polprisen. Begynn med vin! oppfordrer Sandberg. Først når prisene kan konkurrere med hjemmebrenten, smuglerspriten og svenskevarene kan vi få Nord-Trønderne inn på statsmonopolet, mener Sandberg.
Sandberg tror at jo billigere varer, jo lettere er det å etablere en annen alkoholkultur.

- Vi har skapt et syn på alkohol som et onde. Men det er ikke noe svineri å ta et glass øl på en mandag, eller drikke vin til maten, sier Sandberg. Han tror at dersom vi får et mer naturlig forhold til de sterke dråpene vil «flatfylla» begrense seg også.