Se Erik Thorstvedt som horekunde

Fikk tilbud om å spille ekkel sexkjøper i kontroversiell heroinfilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - Jeg liker egentlig å leve et fredelig liv, men dette er en sak jeg følte noe sterkt for allerede før jeg ble kontaktet, sier Thorstvedt til Dagbladet.

I dag lanseres filmen og nettstedet heroin.no. Bak står skuespiller Kristoffer Joner og regissør Bjørn Arne Odden. De har begge engasjert seg sterkt for heroinassistert behandling til de tyngste misbrukerne. Prosjektet har vært dugnadsarbeid fra mange fagfolk, utstyrs- og tjenesteleverandører.

- Norge ligger på tredjeplass i overdosestatistikken. Vi vil ha mer fakta og mindre myter inn i narkotikapolitikken. Jo mer vi disktuerer et emne, jo mindre vanskelig blir det å ta noen tøffe valg, sier Joner til Dagbladet.

- En viktig del av prosjektet er å få folk til å søke mer informasjon om temaet og ikke bare rase ut i følelser. Sett utenfra er inntrykket at en del aktører på rusfeltet slår hverandre i hodet med motstridende rapporter. Imens dør folk på gata. Vi ønsker samarbeid og endring, for alle er egentlig helt enige om at det er uakseptabelt slik det er nå, sier Odden.

- CreepyMålet med filmen er å vise hvordan dagens narkotikapolitikk tvinger noen av samfunnets aller svakeste til å prostituere seg for å finansiere heroinbruken. Selv håper den gamle landslagskeeperen at filmen skaper reaksjoner.

VIKTIG: Erik Thorstvedt vil hjelpe noen av dem som har det aller verst. Foto: Øistein Norum Monsen
VIKTIG: Erik Thorstvedt vil hjelpe noen av dem som har det aller verst. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Dette handler om hvordan vi kan bedre situasjonen for noen som har det forferdelig dårlig, sier Thorstvedt.

Joner forteller at han var så nervøs at han skalv da han skulle gi manuset til Thorstvedt.

- Jeg synes dette var ufattelig tøft gjort av Erik. Han er en av Norges nasjonalhelter, også stiller han opp på noe sånt som dette. Dessuten gjør han en fantastisk god skuespillerprestasjon, sier Joner.

I filmen sitter skuespilleren Thorstvedt i en bil og forteller om hvor godt han har det her i livet. Så dukker plutselig en sliten kvinne opp i bilvinduet og spør om han har lyst på tur. Thorstvedt smiler sleskt og tar henne med.

ENGASJERT: Skuespiller Kristoffer Joner har engasjert seg sterkt i norsk narkotikapolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen
ENGASJERT: Skuespiller Kristoffer Joner har engasjert seg sterkt i norsk narkotikapolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Det er en ekkel film. Jeg spiller rett og slett en fyr som er ganske creepy. Da jeg ble spurt om å være med, måtte jeg gå en liten runde med meg selv. Men det var veldig stas for meg å få være med, sier Thorstvedt.

Han regner med at filmen kan skape litt støy.

- Men jeg håper folk forstår at det ikke er en dokumentarfilm, sier han og ler.

Ikke redd reaksjonerThorstvedt skryter av innsatsen til Joner og Odden, og han er selv svært positiv til tanken om statlig heroinbehandling.

VIL HA DEBATT: F.v. Produsent Bjørn Arne Odden, Kristoffer Joner og Erik Thorstvedt. Foto: Øistein Norum Monsen
VIL HA DEBATT: F.v. Produsent Bjørn Arne Odden, Kristoffer Joner og Erik Thorstvedt. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Jeg kan forstå at folk synes det høres veldig rart ut at staten skal gi vekk heroin, men det er to viktige argumenter. For det første kan det gi de aller tyngste heroinistene økt verdighet. Dessuten tror jeg det vil lønne seg rent økonomisk, sier Thorstvedt.

Han mener filmen han stiller opp i kan bidra til å få diskusjonen i gang.

- La oss se på fakta. Mange andre land har faktisk allerede gjort det, sier Thorstvedt.

Thorstvedt jobber i dag som programleder for TV 2 Sporten, men er ikke bekymret for negative reaksjoner fra idretten på at han nå engasjerer seg i heroindebatten.

Heroindebatten

• Daværende helseminister, Bjarne Håkon Hanssen sa i desember 2008 at han vurderer om de tyngste misbrukerne bør få tilbud om heroinassistert behandling fra staten.

• Sveits og Danmark er blant landene som allerede har satt i gang ordninger med heroinutdeling.

• Stoltenberg-utvalget ble nedsatt våren 2009 for å vurdere hvordan de mest hjelpetrengende rusavhengige skal få bedre hjelp. Utvalget skal også vurdere om heroinstøttet behandling skal være en del av tilbudet. Det ledes av Thorvald Stoltenberg.

• Medlemmer er tidligere Sp-leder Åslaug Haga, tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, Høyres nestleder Erling Lae, visepolitimester i Oslo Roger Andresen, forskningssjef Inger Lise Skog Hansen, biskop emeritus Sigurd Osberg, leder Gatehospitalet Marit Myklebust og statsadvokat Ellen Katrine Hætta.

• Stoltenberg-utvalget skal komme med en innstilling sommeren

• Nåværende helseminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen, sa tidligere i vinter at hun nå er skeptisk til å bruke heroin i behandling, men understreket samtidig at hun vil gjøre en ny vurdering når Stoltenberg-utvalgets innstilling foreligger.

• Nettstedet heroin.no skal være en arena for debatt og informasjon om temaet.

- Jeg tror folk ser på dette som et helt legitimt synspunkt. Jeg er en avdanka fotballspiller. Jeg er ingen ekspert, men det er fair å ha en mening om dette. Når både det humane og det økonomiske peker i retning at vi bør prøve med utdeling av heroin, er det godt nok for meg, sier Thorstvedt.

Samtidig presiserer han at det selvsagt ikke er snakk om å dele ut heroin til hvem som helst. 

Heier på StoltenbergDaværende helseminister, Bjarne Håkon Hanssen, fikk stor oppmerksomhet da han lanserte forslaget om statlig heroin i Dagbladet høsten 2008. Han dro på studietur til Sveits hvor ordningen ble innført allerede tidlig på 1990-tallet. Dessuten nedsatte han Stoltenberg-utvalget, ledet av Thorvald Stoltenberg, som skal komme med en innstilling om temaet nå til sommeren. Mennene bak heroin.no håper de kan bidra til å øke debatten rundt temaet.

- Vi heier på Stoltenberg-utvalget. Det at utvalget ble nedsatt, viser en regjering som er klar for forandring, sier Odden.

HEIER PÅ STOLTENBERG: Erik Thorsvedt, Kristoffer Joner og Bjørn Arne Odden ser framt til at Stoltenberg-utvalget kommer med sine forslag om endringer i norsk narkotikapolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen
HEIER PÅ STOLTENBERG: Erik Thorsvedt, Kristoffer Joner og Bjørn Arne Odden ser framt til at Stoltenberg-utvalget kommer med sine forslag om endringer i norsk narkotikapolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Dere er ikke redd for bare å bli avfeid som noen kulturfolk som engasjerer seg i noe de egentlig ikke har greie på?

- Folk kan gjerne avfeie oss, men vi har åpna en arena for diskusjon. Jeg er for å gjøre feil, men det å gjøre feil i 30 år, som vi har gjort i narkotikapolitikken, er litt drøyt, sier Joner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer