Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se etter nordlyset i kveld!

Sjanser for nordlys også i Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld kan nordlendingene etter all sannsynlighet nok en gang se nordlyset leke på himmelen i kveldsmørket. Men i åtte-tida bør også søringene lene seg mot vindusruta og kikke mot nord. Med litt flaks kan det spesielle lysspillet sees på himmelen også over Sør-Norge, så sant det ikke er overskyet.

- Det er vanskelig å spå helt. Men i løpet av de neste 24 timene burde det være 50 prosent sjanse for nordlys, sier avdelingsdirektør Bo Andersen ved Norsk Romsenter. Han forklarer at flere av forutsetningene for nordlys er til stede på bakgrunn av dataene han kunne se ved 16-tida i ettermiddag.

- Jeg vet ikke hvor langt sør lyset kommer. Selv kommer jeg til å se etter i 20-tida, sier Andersen, som befinner seg i Oslo.

Ifølge Storm Weather Center er det skydekke over deler av Norge i kveld. Meteorolog Inge Johannessen oppfordrer skuelystne til å kikke ut med jevne mellomrom og se etter sprekker i skydekket.

Solflekker og eksplosjoner

Det er komplisert fysikk bak det vakre lyset, som man i gamle dager trodde kunne sees når det var ekstra kaldt.

Grunnen til nordlyset er at det var flere eksplosjoner på sola i går formiddag. I eksplosjonene ble det skapt varm gass som er kastet mot jorden.

Gassen består av mange mange små partikler, og partiklene kolliderer med molekyler i atmosfæren over jorda rundt 200 kilometer fra jorda. Når partikler og molekyler kolliderer, skapes det energi som deretter siver ut - og da skapes lyset.

image: Se etter nordlyset i kveld!

Et vanlig nordlys kan ofte sees i fire-fem timer. Men enkelte ganger har lyset vart i flere dager.

- Men dette er et nesten kaotisk system, så det er vanskelig å forutsi hvor mye lys som kommer og hvor lenge det varer, sier Andersen.

Her kan du lese mer om nordlys og se bilder av nordlys som er tatt forskjellige steder i verden. Nordlysobservatoriet i Tromsø har også bildeeksempler på sida si. Du kan også lese mer om hva nordlys er. Det finnes en egen side om nordlys for barn.

Sjekk værvarselet hos oss.

40 til 100 prosent skydekke over store deler av Norge

Vil henge igjen en del skyer over store deler av norge, kysten mer sprekker i skydekket

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media