Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se ferske bilder fra Mars etter at støvdekselet ble fjernet for første gang

Utstyrt med 17 kameraer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Curiosity»-roboten, som skal fortelle oss om hvordan forholdene er og har vært på mars, landet på planeten i begynnelsen av august.

Maskinen er på størrelse med en liten bil og utstyrt med 17 kameraer. Og stadig sender den bedre bilder fra det såkalte Gale-Krateret.

Nå har NASA sluppet ferske bilder fra roboten idet ingeniørene fjernet støvdekselet på maskinens viktigste kameraer for første gang, skriver Daily Mail. Bildene er klarere enn tidligere og gir et lite innblikk i robotens utstyr.

Brukte lykkemynt For å kalibrere kameraet ble det tatt bilder av en lykkemynt på robotens arm. Mynten er fra 1909, det første året som Abraham Lincoln-pennies ble laget.

Bildene er tatt med et kamera med navnet Mars Hand Lens Imager (Mahli), som kan stille fokus selv og ta fargebilder av gjenstander så små som 12,5 mikrometer. Det er mindre enn diametereten til et menneskehår.

Flere lys Mahli er også utstyrt med både lommelykt og ultraviolett lyskilde slik at det kan ta bilder om natta.

Å frakte roboten til Mars var en utfordring i seg selv.

Da kapselen med roveren først smalt inn i atmosfæren, i en hastighet flere ganger høyere enn en riflekule, for den som en ildkule over Mars-landskapet. På det meste var temperaturen 2100 grader.

Ekspertene jublet av begeistring da den hadde landet trygt på planeten.

 MED STØVDEKSEL:  Slik ser robotens første fargebilde ut, publisert 8. august. Foto: EPA / NASA / JPL-Caltech / MSSS / HO / NTB SCANPIX
MED STØVDEKSEL: Slik ser robotens første fargebilde ut, publisert 8. august. Foto: EPA / NASA / JPL-Caltech / MSSS / HO / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media