Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se, første ulv i by'n på 100 år

Ble filmet av politiet på bru i Fredrikstad.

SJELDENT: Denne videoen viser med stor sannsynlighet den første sikre obervasjonen av en ulv i Fredrikstad by på 100 år. Video: Øst politidistrikt Vis mer

Her ser du med stor sannsynlighet den første sikre observasjonen av en ulv i Fredrikstad by på 100 år. Eller noen år mer enn det.

En politipatrulje observerte pelsdyret og filmet gjennom åpen bilrute ved 03.30-tiden natt til 16. mai.

- Observasjonen og filmingen ble gjort på Seut-brua, som krysser Seut-elva en kilometer nord for Fredrikstad sentrum. Og da blir jo det foreløpige navnet Seut-ulven, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Videoen ble videresendt til viltnemnda i Fredrikstad. Der har vakthavende og hunde- og ulvekjenner Rolf Svendsen ett 100-prosentsvar og ett «nesten sikkert»-svar etter å ha sett opptaket om igjen og om igjen.

- 100 prosent ikke hund

Og kombinert med andre observasjoner som har kommet til viltnemndas døgnvakt.

- Dette er med 100 prosent sikkerhet ikke en hund. Det er mest trolig en ung ulv. Jeg får ta et lite forbehold om at det kan være en hybrid, altså en krysning mellom ulv og hund, sier Rolf Svendsen til Dagbladet.

Og han er klar på at det ikke er gjort noen sikre observasjoner av ulv i Fredrikstad de siste 100 åra eller drøyt det.

- Hva gjør en ulv her?

- Det ser ut som en ung ulv. Og da er den mest sannsynlig på jakt etter mat og kontakt med artsfrender etter å ha fått beskjed om å forlate kullet og greie seg selv.

Det er ulv et godt stykke lenger nord og østover i Østfold mot svenskegrensa.

16. mai på kvelden fikk viltnemnda melding om observasjon av en liknende ulv i Rolvsøy åtte-ni kilometer unna. Og 15. mai ble det observert en ungulv i Råde, heller ikke langt unna Fredrikstad.

Gjerder

Fredriksstad Blad, som først omtalte «Seut-ulven», forteller om flere observasjoner også i Rygge de siste dagene.

Det mest sannsynlig er en ung ulv – ett eller to år gammel – som har forlatt oppvekstreviret og nå er på streif.

Gjerder langs E6 og jernbanen fører til at ungdyrene ofte streifer langt for å finne punkter hvor den kan krysse, opplyser Jan Wilberg, fagansvarlig for ulveovervåking i Statens naturoppsyn, til avisa.

- Ikke redd folk

Allerede onsdag fikk Ole Jacob Johansen og flere andre et nærmøte med ulven i Rygge.

- Det var spennende. Jeg ble overrasket over at den ikke var mer redd folk. Den passerte under 100 meter fra en barnebursdag i en lavvo ved Vang skole, sier Johansen til Moss Avis.

Ifølge Rovdata er det registrert mellom 103 og 106 ulver i Norge denne vinteren.

56 av dem skal ha fast base i Norge. De andre vandrer mellom Norge og Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!