Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se «Fryktløse-Felix» rekordhopp fra unike GoPro-bilder

Får oppleve reisen fra Baumgartner`s egne øyne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye GoPro-bilder av «Fryktløse-Felix» viser hvordan fallskjerm- og basehopperen fra Østerrike satte verdensrekord med sitt utrolige hopp fra stratosfæren i 2012. 

Bildeslippet kom i forbindelse med en reklamefilm som ble laget til Super Bowl-turneringen i USA for Red Bull og GoPro.

Ved hjelp av fem GoPro-kameraer festet til kroppen hans, får vi oppleve den skrekkslagne turen fra en estimert høyde på 39 045 meter og med en toppfart på hele 1 342 kilometer i timen.

Ville dele synet med hele verden Prosjektet som ble kalt, Red Bull Stratos, etter sponsorene, satte verdensrekord i høyeste frie fall.

Felix Baumgartner har tidligere uttalt at han kunne ønske hele verden fikk se akkurat hva han opplevde i løpet av det fire minutter og 20 sekunder lange hoppet.

- Jeg vet at hele verden ser på. Jeg skulle ønske dere kunne se det jeg ser nå. Noen ganger må man riktig høyt til værs for å forstå hvor liten man selv er. Nå kommer jeg hjem, sa Felix Baumgartner før han lente seg fram og styrtet mot jorden.

Med slippet av de utrolige GoPro-bildene får verden nå ta mye større del i hoppet hans enn tidligere.

I løpet av fallet opplevde Baumgartner 25,2 sekunder med absolutt vektløshet og nådde en maksimal hastighet på 60 omdreininger i minuttet. Takket være hans fallskjermhopp-ferdigheter var han i stand til å stabilisere sin bane.

Ifølge pressemeldingen var alle de fysiologiske dataene godt innenfor det som var forventet.

- Viktig bevis Det viktigste funnet fra hoppoppdragets analyser beviser Baumgartner gjennom videoen som er sett av mange millioner mennesker.

Nemlig at mennesker - med det rette utstyret og treningen - kan overleve bevegelser gjennom lydmuren.

- Sammen har vi bevist at mennesker i fritt fall kan bryte lydens hastighet på retur fra det nære verdensrom og trygt lande på bakken, sier Dr. Jonathan Clark, medisinsk direktør i Red Bull Stratos.

- Det var en stor del av prosjektet, og å overvåke oppdraget var veldig meningsfullt for luftfartsmedisin og -fysiologi.

- Tenkte ikke på å ta verdensrekorder Under hoppet 14. oktober hadde Baumgartner på seg en spesiallaget drakt for å tåle trykket, og hoppet fra en kapsel som hang fra en gigantisk heliumballong, over New Mexico.

43-åringen var supersonisk i et halvminutt.

På 1 500 meters høyde utløste 43-åringen en fallskjerm, som gjorde at han landet trygt på bakken i ørkenen utenfor Roswel.

Hoppet begynte i midten av stratosfæren og endte på bakken i delstaten New Mexico vest i USA.

- Da jeg sto der på toppen av verden, ble jeg veldig ydmyk. Du tenker ikke på å ta verdensrekorder. Det eneste jeg tenkte på da jeg sto der oppe var at jeg ville komme tilbake i live. Jeg ville ikke dø, sa Felix på pressekonferansen etter hoppet.

Her gjør Felix Baumgartner seg klar til å gjøre sitt livs høyeste hopp. Foto: GoPro
Her gjør Felix Baumgartner seg klar til å gjøre sitt livs høyeste hopp. Foto: GoPro Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!