Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Se godt på disse bildene. Dette er mat som er reddet fra søpla

Mener dagligvarebutikkene må bli flinkere til å sette ned prisen. 

FRA SØPLA: Skinke, egg, yoghurt, kjøttboller, juice og gelé var blant matvarene som ble plukket opp av søpla. Foto: Facebook / Spis opp maten
FRA SØPLA: Skinke, egg, yoghurt, kjøttboller, juice og gelé var blant matvarene som ble plukket opp av søpla. Foto: Facebook / Spis opp maten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mette Nygård Havre driver Facebook-siden «Spis opp maten». Hun er opptatt av at både forbrukere og butikker skal bli flinkere til å forhindre kasting av mat som helt fint kan spises.

- Poenget med siden er at folk skal være flinke til å dele. Jeg har noen søppeldykkere som er kjempeflinke til å dele når de har vært ute og lett i søpla. Jeg bruker ikke navnet på dem, men kvinnen som har tatt disse bildene sender meg bilder innimellom. Disse ble tatt før helga etter at hun hadde vært i søpla til tre ulike nærbutikker, forteller Havre til Dagbladet.

Av bildene kan man se at hun har fått både baguetter, pålegg, biffstrimler, yoghurt, kesam, reker, grønnsaker, frukt, egg, parmaskinke, kjøttboller og gelé i hus, etter å ha tatt en kikk i butikkavfallet.

Foto: Facebook / Spis opp maten
Foto: Facebook / Spis opp maten Vis mer

355 000 tonn mat i søpla

«Se godt på disse bildene. Dette er mat som er reddet fra bosset. Ja, maten var faktisk kastet av flere matbutikker, men vår venn søppeldykkeren reddet den. Dette viser at det fortsatt er mange butikker som må skjerpe seg og bli flinkere til å kutte matsvinn. Vi kan alle bidra til å redusere matsvinn!», har Mette Nygård Havre skrevet i innlegget på Facebook.

- Jeg prøver å holde fokus på dagligvarebutikkene og på at de må bli flinkere til å prise ned maten før den går ut på dato. Det er fortsatt mange butikksjefer som ikke er flinke nok, og det er opp til hver enkelte butikksjef om det skal gjøres eller ikke.

NorgesGruppen, som blant annet eier Joker, Meny, Jacobs, Kiwi, Spar, Mix og Deli de Luca, har forpliktet seg til å redusere matkasting i sin egen drift med 25 prosent innen 2020 og 50 prosent innen 2025, sammenliknet med tall fra 2015, oppgir de på hjemmesidene sine.

Tallene det vises til er statistikk fra ForMat-prosjektet, som oppgir at det kastet 355 000 tonn mat i Norge hvert år.

«Ikke dårlig etter»

- Mye må gjøres mange steder. Det er viktig å vise fram disse eksemplene slik at man ser at butikkene fortsatt har mye å gå på. Butikkene har ikke lov til å selge produkter etter at de har gått ut på dato, noe som vil si at de må sette ned prisen før produktene går ut. Etter at produktene har gått ut på dato får de heller ikke lov til å gi dem bort. Bildene er hentet fra tre helt ulike butikker, og viser at det ikke bare dreier seg om én butikk eller én kjede, men at det skjer flere steder. Det er jo veldig trist, sier Mette Nygård Havre.

For ikke lenge siden gjorde Q-meieriene en innsats for å bekjempe matsvinn.

«Best før [dato], men ikke dårlig etter», står det nå skrevet på melkekartongene.

- Vi forbrukere må også bli flinkere på å bruke sansene, at noe er best før, betyr ikke at det er dårlig etter. Q-meieriene har endret datomerking, og det ønsker vi at Tine også skal gjøre. Både på melk og på rømme.

Ny datomerking skal forhåpentligvis føre til en reduksjon i kasting av melk som fortsatt kan drikkes. Foto: Q-meieriene
Ny datomerking skal forhåpentligvis føre til en reduksjon i kasting av melk som fortsatt kan drikkes. Foto: Q-meieriene Vis mer

- Temperatur viktig

Og helt på tampen har Havre også et lite tips:

- Det handler om å få meieriproduktene fortest mulig hjem og i kjøleskap. Hjemme har vi en melk som har ligget uåpnet siden påske, og som vi skal prøve å åpne på fredag - én måned over tida. Denne har riktig nok vært på fjellet og ligget i bil i tre og en halv time, så det kan hende den har blitt dårlig. Men vi har hatt uåpnet melk som var fin 19 dager etter utløpsdato. Så lenge du oppbevarer meieriproduktene i riktig temperatur, så holder de veldig lenge. Det er tross alt vi forbukere som kaster mest mat, selv om også dagligvarebutikkene har noe å gå på.