Se Graysons (3) reaksjon når han hører pappas stemme for første gang

«Pappa elsker deg, pappa elsker deg.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Grayson Clamp (3) ble født uten nerven som sender lyd fra det indre øret til hjernen. Derfor har han vært døv hele sitt liv.

Men nå har en ny, banebrytende medisinsk teknologi gjort det mulig for treåringen å fange opp lyd.

Se video over av det rørende øyeblikket når Grayson hører for første gang!

Ny teknologi I forrige måned opererte legene ved universitetssykehuset UNC i North Carolina inn et auditivt hjernestammeimplantat på undersiden av Graysons hjerne. Dette er en mikrobrikke som stimulerer guttens hørsel.

Slike implantater har lenge vært tilgjengelige for voksne, og da Graysons foreldre Len og Nicole Clamp hørte om at UNC skulle gjennomføre dette også på barn, bestemte de seg for å prøve.

Så langt har prosedyren vært mest vanlig i Europa, men nå er implantatet også godkjent for ti barn i USA, og Grayson er det første barnet i USA som har fått akkurat et slikt implantat.

Foreldrene var derfor spente da de skulle få snakke til Grayson for aller første gang, like etter legene skrudde på det nye høreapparatet.

Rørende øyeblikk Ingen ante hvordan treåringen ville reagere på lyden, og legene ba foreldrene snakke med lav og rolig stemme for å unngå at den lille gutten ville bli skremt.

Det er en ekstern taleprosessor med mikrofon som bryter opp lyden og sender informasjon gjennom Graysons hud og inn til implantatet. Implantatet er koblet til et batteri utenpå treåringens kropp.

Og det var ingen tvil om at den lille gutten oppfattet lyden, da pappa Len sa «pappa elsker deg, pappa elsker deg».

Tydelig overrasket så Grayson seg forvirret og nysgjerrig rundt, idet en helt ny verden av lyd åpnet seg for ham.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Han så meg dypt inn i øynene, mens han hørte stemmen min for første gang. Det var fenomenalt, sier pappa Len til UNC.

- Usikre på hva han hører - Det var et fantastisk øyeblikk. Det var en overveldende glede å se barnet ditt høre for første gang, sier Graysons mamma Nicole til CBS News.

Nå responderer den lille gutten på musikk og stemmer, og har også begynte å bruke sin egen stemme.

- Når vi nå snakker til ham, ser vi at han følger med på munnene våre og er mer oppmerksom. Det smelter hjertet mitt når jeg hører stemmen hans. Alle mødre lengter etter å høre sitt barns stemme.

Legene håper nå at gutten får helt normal hørsel, men er foreløpig usikre på nøyaktig hva det er han hører så langt.

- Han kan nå fange opp lyd, men vi vet ikke helt hva det er han hører, sier kirurg Craig Buchman til CNN.

Legene understreker at det vil ta tid før Graysons hjerne lærer seg til å ta imot lyden, og ifølge mamma Nicole jobber sønnen fortsatt med å bli kjent med sin nye virkelighet.