Se, han mener

Kronprins Haakon skal ikke mene mye før vi finner mening i det han sier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OM NOEN TIMER

vet vi det. På denne tida i morgen vet alle det. Rundt omkring i de tusen hjem og på Svalbard, ikke minst på Svalbard, vil nordmenn våkne opp, riste av seg nattas fest, sjekke om alle fingrer er intakte etter at de brukte hånda som oppskytingsrampe, og så slår de på radioen, og da får de høre det:

I sin første nyttårstale la kronprins Haakon særlig vekt på...

HAN HAR ALLEREDE

brukt opp rasisme. Selv om det alltid er aktuelt å være mot rasisme, kan han ikke gjenta det til det kjedsommelige uten å bli mistenkt for å være fanatisk mot rasisme. Kongelige kan av prinsipp ikke være fanatiske. De kan bare være akkurat passe for og imot. Helst bør de la være å mene noe som helst.

Haakon kan for eksempel si at han synes det var trist at det var krig i året som gikk, men ikke at George Bush er en amøbe. Det kan du ikke engang si høyt hvis du jobber i NRK. Han kan mene at sprøytenarkomane har rett til et verdig liv, men ikke snakke om sprøyterom eller gå tungt inn i subutex-debatten. Han kan si at familien i det siste har hatt god erfaring med norsk helsevesen, men ikke skryte for mye uten å måtte tåle illsinte brev fra plagete menn i urinblærekø.

KONGELIGE MENINGER

er i det hele tatt et minefelt. Derfor blir den årlige nyttårstalen dissekert ord for ord på jakt etter mening. Mente kongen virkelig at vi må ta vare på de gamle og ensomme? Hvorfor hilste han ikke til Jan Mayen og Svalbard? Og det der med at kultur er så viktig var helt sikkert noe Sonja har funnet på. Hun har stukket hodet inn av døra rett før sending og sagt: Harald, husk at kultur er viktig.

Men i år er det nye muligheter. Da skal kronprins Haakon tale til oss. Ikke snakke, han skal tale. Riktignok i sin fars ånd, men fortsatt med skjegg. Det vi også vet er at han begynner med kjære landsmenn og slutter med godt nytt år. Innimellom vil han sende sublime meldinger til folket om hva vi bør være mer opptatt av i året som kommer.

I FJOR SA KONGEN

at barn og unge hadde et image-problem. Han tok et oppgjør med image-jaget, som det het i ettertid. Det er passe kongelig å ta et oppgjør med de materielle verdier og framheve de immaterielle - så lenge kongen ikke antyder at vektleggingen av det ene på bekostning av det andre har noe med fordelingspolitikk å gjøre. Her kommer han raskt i konflikt med Kjell Magne Bondevik, men Slottet og Statsministerens kontor deler gjerne godsakene mellom seg. Det er nok å ta av.

DET SKULLE

forundre mye om ikke Haakon også er litt opptatt av barn. Hans gylne halvmeter er like rundt hjørnet, og det er en passende anledning til å ofre en tanke eller to på dem som ikke er like forgylte. Kanskje Haakon er opptatt av barnevernet i år? Ikke så opptatt at han vil si noe direkte om mangelen på ressurser, men litt mer generelt. Riktignok har moren hans tidligere sagt at barn ikke bør vernes for mye. De kan godt få et skrubbsår nå og da. Men det vil likevel ikke være kontroversielt om Haakon sa at barn fortjener omsorg.

LITT MER

kontroversielt er det om Haakon sier i klartekst at han gleder seg til å ha pappapermisjon. Da risikerer han lett å bli beskyldt for å være for likestilling, og før han vet ordet av det er han stemplet som feminist. Men det kan også slå positivt ut. Han kan bli rost for å være moderne og gå foran med et godt eksempel. Når det en gang blir helt vanlig for fedre å dele omsorgen for barna sine, vil trendforskere si at Haakon startet den bølgen. Før han sa det høyt i nyttårstalen 2003 var det bare et fåtall i urbane strøk som hadde tenkt tanken inni seg.

TIMING ER ALT

i det kongelige budskap. Kongen skal gå foran, men ikke ligge foran. Haakon og Mette-Marit kan gjerne være trendsettere så lenge de setter trender som allerede har satt seg i trendy miljøer, og som de så kan bringe videre til hele nasjonen. Joggesko, for eksempel.

Derfor er kongens nyttårstale et viktig signal om nasjonale verditrender i året som kommer. Bare ved å holde talen viser Haakon på enkelt vis hvordan man kan hjelpe de syke og eldre. Han vil uansett være flere timer foran oss andre når han sier:

Godt nytt år!