Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se hele den famøse «jævla sosialist»-talen til Siv

Siv Jensen mener kritikerne burde se hele talen. Nå får de sjansen.

BEKLAGET: Siv Jensen fyller 50 år 1. juni og ble feiret under landsmøtemiddagen i Fremskrittspartiet. I Frp-lederens takketale ba hun blant annet sine partivenner om «å knuse disse jævla sosialistene». Dagen etter beklaget hun hvis noen følte seg såret. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Etter at Siv Jensen under Frp's festmiddag på landsmøtet i går oppfordret partiet til å «knuse disse jævla sosialistene», beklager hun nå ordbruken.

Øverst i saken kan du se hele Jensens tale under festmiddagen!

- Det ble sagt med glimt i øyet. La meg være tydelig: Jeg ønsker ikke å omtale mine politiske motstandere på den måten, forklarer Frp-lederen i dag.

Hun la til at uttalelsene «tas fullstendig ut av sine proporsjoner».

De siste timene på et landsmøte preges vanligvis av lange rekker med programforpliktende vedtak og lite overraskende valg til partiledelse. Men i år er Frp-landsmøtet søndag ettermiddag blitt en huskestue som følge av uttalelsene Dagbladet slo opp i går kveld.

Siv ber kritikerne se hele talen

Frp-lederen ble straks omringet av presse i forkant av lunsjpausen, og selv om hun først ikke ønsket å kommentere saken før den avsluttende pressekonferansen, endte Jensen altså med å beklage.

- Hadde de som nå er kritiske til dette vært til stede, så tror jeg ikke dette hadde vært noen sak. Det var ikke ment sånn fra min side, og det tror jeg alle skjønner. Jeg synes det er litt rart at mediene går i denne flokken og var til stede og var vitne til hvordan dette ble framført i går, sier Jensen.

- Dere som står rundt meg nå (henvendt til pressen, journ. anm.) var til stede på den middagen i går. Det var i utgangspunktet et lukket arrangement, en festmiddag, men fordi det var en markering av at jeg skal bli 50 år, så gjorde vi et unntak av det vi pleier å gjøre og ga adgang til å publisere noe av det.

- Hadde de som nå er kritiske til dette vært til stede, så tror jeg ikke dette hadde vært noen sak. Det var ikke ment sånn fra min side, og det tror jeg alle skjønner, legger hun til.

PRESSET: Siv Jensen sier til pressen at hun mener «jævla sosialister»-uttalelsen er tatt ut av sin sammenheng. Hun beklager hvis noen føler seg støtt av den famøse uttalelsen. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Tror du reaksjonene hadde vært annerledes hvis Dagbladet hadde publisert hele videoen?

- Jeg tror kanskje det. Så var dette ment på en helt annen måte enn slik det blir framstilt. Jeg ønsker ikke å tråkke på mine politiske motstandere, det vet de godt. Jeg har stor respekt for dem.

- Desperat

Mange har reagert på språkbruken til landets finansminister.

- Det er et desperat forsøk fra Siv Jensen på å ta oppmerksomheten bort fra egen politikk og fryktelige meningsmålinger i Oslo og i landet ellers, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Jeg er mer skremt av politikken til Frp enn at Siv Jensen kaller folk «jævla sosialister». Jeg er stolt av å være sosialist, jeg, svarer Moxnes.

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Ord betyr noe

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide var kjapt ute gjennom Dagbladet og krevde at Jensen trakk tilbake ordene.

- Jeg skriver i min bok at jeg har stor respekt for Siv Jensen. Hun er en real dame i politikken. Men uttalelsen som kom i går om venstresiden er ikke mye real. Den er ødeleggende for det politiske ordskiftet. Ord betyr noe. Ord gjør noe med oss, skriver han på Facebook i dag.

Som Dagbladet også var først til å melde, har Ap-topp Anette Trettebergstuen i dag stilt spørsmål til statsminister Erna Solberg om Jensens uttalelser.

«Hva synes statsministeren om at regjeringens finansminister vil «knuse de jævla sosialistene»?», spør Trettebergstuen i et skriftlig spørsmål til Solberg via stortingets presidentskap i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!