Se her Borgen, her svarer Forsvaret deg!

Dette svarer forsvarsjefen på spørsmålene Erling Borgen ikke trodde han ville få svar på.

IKKE SETT ELLER OBSERVERT: - Norske spesialstyrker har ikke observert noen brudd på folkeretten, heller ikke mord, sier forsvarsjef Harald Sunde til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND
IKKE SETT ELLER OBSERVERT: - Norske spesialstyrker har ikke observert noen brudd på folkeretten, heller ikke mord, sier forsvarsjef Harald Sunde til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Norske spesialstyrker har ikke observert noen brudd på folkeretten, heller ikke mord, sier forsvarsjef Harald Sunde til Dagbladet. Vi ba forsvarssjefen om å redegjøre for spesialstyrkens rolle i Afghanistan. Dette var svarene vi fikk.

Borgens påstanderDet var i Dagbladet den prisbelønte journalisten Erling Borgen kom med påstander om at Norge har deltatt i operasjoner som «på grovt vis» har brutt menneskerettigheter og internasjonale konvensjoner. Han påstår at norske offiserer og soldater har vært til stede på militærbaser hvor tortur og mishandling har funnet sted.

Borgen har ikke konfrontert Forsvaret med påstandene, han mener de uansett ikke ville svare. Dagbladet fikk svar da vi sendte Borgens spørsmål til forsvarsjefen. «Hva var navnene på dem vi var med på å sende til tortukamrene til Guantanamo?», spør Borgen i boka. - Tok ingen fanger- Norge tok ingen fanger i forbindelse med deltakelsen i Operation Enduring Freedom, og var heller ikke med på å sende noen fanger til Guantanamo, sier Sunde.

Borgen skriver om fangeleirene i Bagram og Kandahar, og spør: «Hva så med de norske elitesoldatene? (...) Hva hørte de? Hva fikk de vite om torturen og fangebehandlingen?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer