Se, her er Sivs kinakupp som får Virke til å se rødt

- Fin deal, men til gjengjeld koster trolig den nye regelen samfunnet 10 000 arbeidsplasser, mener Virke.

GAVE TIL NETTHANDLERNE  Statsbudsjettet for 2015 ble i dag lag fram av finansminister Siv Jensen. NHO, deriblant hovedorganisasjonen Virke, mener at den delen av budjettet som omhandler den høyere grensen for avgiftsfri import, kan bli kostbart for deler av næringslivet. Ola og Kari Netthandler kan imidlertid juble.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GAVE TIL NETTHANDLERNE Statsbudsjettet for 2015 ble i dag lag fram av finansminister Siv Jensen. NHO, deriblant hovedorganisasjonen Virke, mener at den delen av budjettet som omhandler den høyere grensen for avgiftsfri import, kan bli kostbart for deler av næringslivet. Ola og Kari Netthandler kan imidlertid juble. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 200-kronersregelen står for fall, som følge av dagens framlegging av forslag til statsbudsjettet for 2015. Finansminister Siv Jensen har gjort det klart at du kan gå gladere tider i møte dersom du er glad i netthandel. 

I statsbudsjettet, som ble framlagt i dag, ble Høyre og Frp enige om grensen for avgiftsfri import, fra 200 til 500 kroner. Dette er i tråd med lekkasjene som først ble publisert dagen før budsjettet ble lagt frem. Haken er imidlertid at når grensen økes til 500 kroner, skal frakt- og forsikringskostnader regnes med i beløpsgrensen. 

Det trenger du ikke nødvendigvis å sørge over. 

Android for småpenger For så, kjære forbruker, hvordan kan du best mulig dra nytte av dette? Jo, gjør som dyktige næringslivsfolk ellers; se mot Kina. En av de største asiatiske netthandelaktørene som leverer til Norge er Deal Extreme

Der kan du få kjøpt alt fra ladeledninger til mobilen til treningsutstyr, fotoutstyr eller ulike duppeditter, sendt med «fri frakt».

Skulle kredittkortet brenne hull i lomma der du sitter, kan du for eksempel få kjøpt en kinesiskprodusert Android-telefon ned i 400 kroner, en GPS-sender til bilen til 350 kroner.

I skrivende stund har de laptoper ned i 510 kroner, men ingen under den nye grensa. Prisene og kursene kan uansett endre seg.
Og det er ikke nødvendigvis slik at prisen din foretrukne netthandler beregner vil være den norske tollmyndigheter skjeler til når de skal vurdere pakkene.

Tollvesenet har egne omregningskurser, som endres fra uke til uke.

Hvis duppeditter ikke passer i din kopp med te, er det selvsagt en mengde andre gode netthandelmuligheter.

Andre nyttige dealer Bergens Tidene kunne tidligere i dag fortelle at den engelske nettbutikken Wiggle selger et par Nike-joggesko til 465 kroner. Prisen hos norske XXL er 999 kr.

Andre handelsvarer det bør være mulig å spare både kroner, pund og dollar på er leker og spill.
Brettspillet «Settlers fra Catan» koster for eksempel 269 kr hos norske Toysrus og 246 kr hos Amazon (med «fri frakt»).

Et annet brettspill som Risk er tilgjengelig for 329 kroner fra samme norske netthandel, mot 141 kroner fra Amazon (også denne med «fri frakt»). Halv pris, med andre ord (og forsåvidt under den gamle momsgrensa også).

- Næringsfiendtlig Men det som kan være hyggelig for lommeboka til meg og deg, er ikke hyggelig for landets største private næring, varehandelen. Det mener hovedorganisasjonen Virke som er sjokka og mener regjeringen truer norske arbeidsplasser. 

 BRETTSPILL:  Brettspillet «Settlers fra Catan» Settlers fra Catan koster for eksempel 269 kr hos norske Toysrus og 246 kr hos Amazon (med «fri frakt»). Foto: Skjermdump fra Amazon.com
BRETTSPILL: Brettspillet «Settlers fra Catan» Settlers fra Catan koster for eksempel 269 kr hos norske Toysrus og 246 kr hos Amazon (med «fri frakt»). Foto: Skjermdump fra Amazon.com Vis mer

«Vi sender vel ikke doping til våre konkurrenter i langrennssporet», uttaler samfunnspolitisk redaktør Harald Andersen på organisasjonens hjemmesider. 

Til Dagbladet sier han at han er svært skuffa over regjeringens tiltak. Han kaller det kunnskapsløst. 

- Jeg er også sjokkert. Dette er det mest næringsfiendtlige tiltak jeg noen gang kan huske å ha opplevd i noe statsbudsjett, noen gang, og det av det som skal være en næringsvennlig regjering, tordner han.

- Konkurranse på ulike vilkår Han peker på at reglene for dagens netthandel gir en subsidiering av utenlandske nettbutikker, fordi de slipper norsk merverdiavgift.
 
- I Virke er vi tilhengere av konkurranse og frihandel på tvers av landegrensene, men konkurransen må være på like vilkår. Med økningen i grensa for merverdiavgift gir vi utenlandske aktører et klart fortrinn. 

200-kronerstaket ble satt i 1999. I en rapport som Menon nylig har utarbeidet for Virke, med utgangspunkt i dagens 200-kronersregel, framkommer det at dagens netthandel i utlandet koster oss 6000 arbeidsplasser, i tillegg til 2,3 milliarder i tapte skatte- og avgiftsinntekter. 

- Netthandelen er i sterk vekst, 15 prosent vil den øke i år, og den vil fortsette å vokse. En økning i grensen for avgiftsfri import vil føre til en eksplosjon i netthandelen mot utlandet som vil ramme de fleste bransjer i norsk varehandel med stor tyngde. Det kan bety 10 000 arbeidsplasser som går tapt,  i tillegg til de 6000 som fremkommer i rapporten, sier Andersen.

- Kan få konsekvenser Jørgen Næsje (Frp), statssekretær ved Finansdepartementet, har ikke dårlig samvittighet. Han synes dagen i dag første og fremst er en dag for å gratulere forbrukeren: 

- Dette er en gladsak for folk som er glad i å handle på nett, og de kresne og de med snevre interesser. Du får ikke tak i alt i Norge, og nå skjærer regjeringen gjennom og gjør netthandelen lettere for den enkelte forbruker, sier han. 

Den forrige ordningen innebar gebyr, gjerne på 135 kroner og beregnet merverdiavgift, dersom man handlet for over 200 kroner eksklusiv frakt.

Næsje mener dette gjorde mange irritert, og ble opplevd som urimelig ettersom de alt hadde betalt for frakten.

—Det har vært et sterkt forbrukerønske å få hevet denne grensen. Mange har stemt på oss for å få endret det, og nå gjør vi det, sier Næsje. 

Han deler ikke Virkes oppfatning av at 10 000 arbeidsplasser kan gå tapt: 

 EKSTREM DEAL:  Kinesiskprodusert Android-telefon ned i 400 kroner, en GPS-sender til bilen til 350 kroner. Foto: Skjermdump fra dx.com
EKSTREM DEAL: Kinesiskprodusert Android-telefon ned i 400 kroner, en GPS-sender til bilen til 350 kroner. Foto: Skjermdump fra dx.com Vis mer

- Jeg tror ikke 10 000 arbeidsplasser kan gå tapt. Det kan få konsekvenser for noen, men vi vi tror ikke på store tall som dette, sier han.  

Mener Norge taper 10 milliarder Til Nettavisen tidligere i dag sa netthandelsgründer Einar Øgrey Brandsdal mener Norge taper 10 milliarder på «tollfrigrensen» på netthandel.

- Å øke tollgrensen er det samme som å si til norske bedrifter at de bør flytte til Danmark og drive sin forretning derifra uten norsk arbeidskraft, sier Brandsdal.

Næsje er ikke enig og mener 10 milliarder kroner tilsier at alle i Norge i snitt handler på nett i utlandet for 1900 kroner.

- Mange handler jo ikke på nett, så da blir det mye per netthandler med Virkes tall. Når Virke i tillegg sier at 80 prosent av total varehandel på nett er hos norske butikker, tilsier dette mer netthandel en det jeg tror er reelt, så her skurrer det, sier han. 

 PRO-KINADEAL:  Statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje mener den nye regelen er den gledens dag for forbrukeren. Foto: Rune Kongsro
PRO-KINADEAL: Statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje mener den nye regelen er den gledens dag for forbrukeren. Foto: Rune Kongsro Vis mer