Se, her er SVs nye skolehverdag

Mer mat og trening i SVs nye skolehverdag.

UT I SPAGATEN: De to SV-lederne Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell ble utfordret av Henrik (8)  til å gå ned i spagaten. Foto: Jacques Hvistendahl.
UT I SPAGATEN: De to SV-lederne Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell ble utfordret av Henrik (8) til å gå ned i spagaten. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


BERGEN (Dagbladet.no): Bård Vegar Solhjell vil bruke 8-9 milliarder på å gjøre SFO til en del av skoledagen, mer fysisk aktivitet og gi barna leksehjelp

- Vi skal få en skolehverdag som anerkjenner at læring henger samme med det å bevege seg og ta til seg næring, sier kunnskapsministeren til Dagbladet.no.

I tillegg til flere timer på barnas timeplan, skal flere elever få mulighet til å gjøre skolefritidsordningen til en del av skolehverdagen.

Under SV landsmøtet i Bergen i dag snakket kunnskapsminister varmt om en ny skolehverdag.

HELDAGSSKOLE: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) vil bruke 6 til 8 milliarder kroner på en reform som skal utvide barnas skoledag.
HELDAGSSKOLE: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) vil bruke 6 til 8 milliarder kroner på en reform som skal utvide barnas skoledag. Vis mer

- Til nå har SFO blitt stemoderlig behandlet, sa han i talen sin til landsmøtet.

På Minde barneskole i Bergen har SV funnet en skole med en skolefritidsordning SV mener er et godt forbilde. På lengre sikt er målet å få flere av de Minde skole omtaler som "heldagsbarna", barn som kommer på SFO før skolen begynner, og som avslutter dagen samme sted ved middagstider

- Med flere timer, fysisk aktivitet en gang til dagen, en SFO som er koblet opp til skolen, at rektor har felles ansvar og kjenner elevene slik de gjør her på Minde skole, er helt avgjørende. Det finnes i dag ingen kvalitetsstandarder for SFO-ordningen, sier Solhjell.

Lengre hverdag
Av 170 skolebarn er 140 av dem også i skolens SFO-ordning i fra 1. klasse til 4. klasse.

FIKK LEKE: SV-topper på barneskole i Bergen. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl
FIKK LEKE: SV-topper på barneskole i Bergen. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Sammenlignet med skoler i nærheten er det flere her som går i SFO, sier SFO-leder Irmelin Helleseth.

- Vi er opptatt av at personale i SFO skal ha noe av det samme kompetansenivået som lærere, forteller rektor ved skolen Arve Lønnheim.

- Det første vi gjør er å spise når ungene kommer etter skolen. Vi har vært opptatt av at SFO skal være en blanding av en forlenget skolehverdag og et fritidstilbud, sier SFO-lederen.

Etter det er det leketid for de minste og leksehjelp til de andre.

- Det er helt avgjørende for de barna som trenger å få leksehjelp fordi de ikke får det hjemme.

I tillegg har Minde skoles SFO en rekke aktivitetstilbud som sjakk, dans og en egen idrettskole. Dessuten samarbeider SFOen med skolekorpset, skolekoret og kulturskolen.
 
Billigere SFO
SV vil gjøre SFO billigere med å innføre en gratis time og innføre makspris på ordningen, i tillegg til å stille kvalitetskrav til ordningen.

Se, her er SVs nye skolehverdag

- Vi ønsker at skolen skal utvikse klasseskiller i Norg, at skolen bidrar til det gjennom leksehjelp og mer fysisk aktivitet. I dag varierer SFO-tilbudet fra sted til sted, sier den andre nestlederen Audun Lysbakken.

- Dette er et grep for å få til en permanent heldagsskole. Men mange synes SFO er for dyrt. Minde barneskole er premieeksempelet. Det er dessverre ikke slik over alt, sier Solhjell.

Da Dagbladet.no skulle til å forlate skolebarna som hadde gym ute i sola, kom Marianne (7) med en aldri så liten avsløring.

- Gym, nei. Vi har uteleker for dere, vi!

Se, her er SVs nye skolehverdag

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer