Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se, her er Vikingskipet fylt med vann for å hindre at OL-perla løftes av flommen

Kjelleren til OL-arenaen Vikingskipet på Hamar ble i dag fylt med vann. Det gjøres for å holde flomvannet fra Mjøsa ute og hindre at flommen gjør ødeleggelser.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det suser store mengder vann gjennom grovdimensjonerte slanger og ned i kulvertene, rommene under gulvet i den store hallen. Driftsleder Jon Andersen overvåker det hele.

- Dette gjorde vi sist gang under flommen i 1995, forteller driftslederen.

Håper det skal holde Ved å fylle opp kulvertene med vann vil Vikingskipets folk forsøke å hindre at flomvannet «løfter» konstruksjonen og gjør skade på blant annet murer. Det gjøres også for få vanlig vann, ikke flomvann, inn i rommene som også brukes til ventilasjon.

Det tar om lag et døgn å fylle alle kulvertene, og Andersen håper det skal være tid nok. Prognosene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tilsier at flommen vil nå helt oppunder kulverttaket. I 1995 rakk vannet godt over gulvet i hallen. Hvis flommen når høyere også denne gang, må selve hallen ryddes og fylles med vann.

Kloakkrenseanlegget Ved pumpestasjonen på Midtstranda i Hamar bygges en nær én meter høy voll for å holde vannet ute og byens kloakkrenseanlegg i gang.

- Hvis prognosene stemmer, ville vannet nådd et stykke opp på veggen her om vi ikke bygger en voll, forteller en av de ansatte i kommunens tekniske etat.

Skuelystne Kommunens folk er også i sving ved Koigen, nede ved Mjøsas bredd. De sikrer store søppeldunker og annet som kan havne i vannets vei. Og de har selskap av flere skuelystne - både unge og gamle - som vil se hvor høyt vannet er nådd.

- Det er masse vann! utbryter lille Angelica Thoresen, som sammen med broren Felix ser på at vannet skjuler den flotte stien de vanligvis kan følge langs Mjøsa.

Vading Skoleelevene Christine Rosenlund og Nina Sveen har brettet opp buksebeina for å vade seg forbi jernbaneundergangen ved småbåthavna i Hamar sentrum.

- Det var flom i fjor, men den nådde ikke på langt nær så høyt, sier Christine, som bare var ett år da den store flommen rammet blant annet områdene rundt Mjøsa i 1995.

- Det er jo litt moro med flom, men selvfølgelig ikke når det blir skader for flere hundre millioner kroner, sier hun.

Én centimeter i timen Det siste døgnet har vannstanden i Mjøsa steget om lag én centimeter i timen, mot to centimeter i timen mandag. Det gjør at hydrologene i NVE tror kulminasjonstidspunktet kommer noe senere enn først antatt, om rundt ei uke.

Den ventede flomtoppen på rundt sju meter på lokal skala er rundt én meter lavere enn flommen for 16 år siden.

(NTB)

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer