Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se! Her har det snødd i natt

To dager denne uka skiller seg ut som gråere enn de andre.

SNØ: I natt har det snødd ved Sognefjellshytta i Oppland. Statsmeteorolog Bente Wahl forteller at det er helt normalt i slutten av august. Foto: Råmund Mundhjeld
SNØ: I natt har det snødd ved Sognefjellshytta i Oppland. Statsmeteorolog Bente Wahl forteller at det er helt normalt i slutten av august. Foto: Råmund Mundhjeld Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av natta har omtrent fem centimeter med snø lavet ned ved Sognefjellshytta i Oppland. Flere av gjestene ble nok overrasket da de så ut vinduet i morgentimene.

Det var NRK som først omtalte saken.

Daglig leder ved Sognefjellshytta, Råmund Mundhjeld, forteller at han ikke ble overrasket over det nattas snøfall.

- Jeg har drevet Sognefjellshytta i 18 år, så jeg ble ikke overrasket, sier Mundhjeld lattermildt til Dagbladet.

- Men mange av gjestene ble nok overrasket, erkjenner han.

Mundhjeld forteller at han så at det var meldt nedbør og minusgrader i løpet av natta, og at han derfor kalkulerte med at de ville våkne til hvite landskap.

GRESSKLIPPER-TRIKS: Jonathan Schill og Kaitlynn Toporzycki har nettopp flyttet til ny bolig med en større oppkjørsel enn de er vant til, men å måke snø manuelt var ikke et alternativ for husstanden. Video: CNN Vis mer

Biler med sommerdekk

Plutselige snøfall kan skape utfordringer for bilister som fortsatt kjører med sommerdekk, men Mundhjeld forteller at det har gått greit i dag.

- Alle bilene her står på sommerdekk, men asfalten er jo såpass oppvarmet at det går greit, sier han og forteller at det kan ha vært glatt på veiene i morgentimene.

Selv om noe av snøen har forsvunnet i løpet av formiddagen, er det ikke blitt sommerføre helt ennå.

- Sommerføre er å ta litt i. Det er fortsatt helt hvitt i terrenget, forteller Mundhjeld.

- Sjekk værmeldingene

Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Bente Wahl, forteller at snøen kom som ventet – og at det ikke er uvanlig at det kommer snø på fjelltoppene i slutten av august.

Hun forteller også at om det er bygevær, så kan det også komme snø selv om det er plussgrader.

- Vi begynner å nærme oss høsten nå, så om man skal kjøre over fjellet bør man sjekke værmeldingene, sier hun til Dagbladet.

Særlig dem som har planer om å kjøre over Sognefjellet natt til mandag eller mandag morgen bør være obs på at det kan komme litt snø.

- Det blir gjerne litt mildere utover dagen, også kommer det nok litt snø i løpet av natta igjen.

Men snøen blir nok ikke liggende lenge, for fra tirsdag er det meldt varmere temperaturer igjen.

SNØ: Store mengder med snø fylte denne parkeringsplassen ved et skianlegg i Russland. Video: ViralHog Vis mer

Varierende

I resten av landet kan vi forvente ei uke med litt varierende vær, litt som uka vi nettopp har hatt. Wahl forteller at det er særlig to dager som skiller seg ut: Mandag og torsdag.

- Mandag får vi inn et lavtrykk over Sør-Norge med en del vind. Dette merkes særlig i Rogaland, ved Agder-kysten og på fjellet i morgentimene mandag. Det blir en del nedbør, og det er Agder-fylkene som får mest.

I nordligere deler av landet vil vi se mye av det samme, selv om været vi bli bedre i noen deler av Nordland.

Tirsdag ser det ut til å bli mer sol og varmere temperaturer igjen over hele landet. Det kan være noe bygeaktivitet her og der, også blir det finere vær innimellom.

Jubelvær i Bodø

Særlig bodøværinger har grunn til å juble.

- De ser ut til å få høye temperaturer både tirsdag og onsdag, sier Wahl og anslår at det vil bli rundt 17 grader, noe som er uvanlig i Bodø.

Så kommer det et nytt lavtrykk over landet. I Bergen vil man kunne merke det allerede fra onsdag kveld, mens i Oslo vil man merke det torsdag.

- Det blir ei uke med varierende vær. Vi får noen fine dager innimellom, også skiller mandag og torsdag seg ut som de gråeste dagene. Det gjelder egentlig mange steder i landet, sier Wahl.

Dermed ser det ut til at temperaturene vil holde seg under 20 grader hele uka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!