Se her, Jan Oksum

Dette folkehavet på over ti tusen mennesker nekter å godta at Union blir nedlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Skien har knapt opplevd maken. Ikke så mange andre steder i landet heller. Tusenvis av mennesker samlet seg på bryggene - rett overfor Union - for å markere sin støtte til kampen for å bevare papirfabrikken.

Folkemøtet ble større enn de mest ihuga Union-tilhengerne kunne forestilt seg.

-  Jeg har knapt ord, men jeg har en tåre i øyekroken, sier fagforeningsleder Jan Grini til Dagbladet.

Alle er enige

Og politikerne sto i kø for å komme med sitt budskap. Kritikerne sier at kampen for å redde Union er rein valgkamp. Men da er det i alle fall ikke partipolitikk. For her er alle skjønt enige.

Høyres Jan Tore Sanner og Ap\'s Jens Stoltenberg omfavner hverandre. Nykapitalist Petter Stordalen er på banen og vil ha Union.

I går kveld samlet alle seg om en ting: Papirfabrikken i Skien skal leve!

-  Vi godtar ingen nedlegging, sa Jens Stoltenberg.De ordene ble lagt merke til. Men hva kan politikerne gjøre?

 UNISONT FOLKEKRAV FOR UNION: Mer enn ti tusen mennesker i Skien samlet seg bak det bastante kravet fra byfolk og bønder, unge og gamle, politikere og nykapitalister, industriarbeidere og funksjonærer: La Union leve! Foto: Torbjørn Berg
UNISONT FOLKEKRAV FOR UNION: Mer enn ti tusen mennesker i Skien samlet seg bak det bastante kravet fra byfolk og bønder, unge og gamle, politikere og nykapitalister, industriarbeidere og funksjonærer: La Union leve! Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Skjebnedagen

Skjebnedagen er 3. oktober. Da skal bedriftsforsamlingen avgjøre Unions framtid.

Og kanskje indirekte sjefsstolen til konsernsjef Jan Oksum.

Et nei til nedlegging vil rive beina under konsernsjefen og planene Norske Skog har jobbet med i flere år.

Spørsmålet som stilles - blant både fagforeningsfolk og politikere som har engasjert seg i saken - er: Fins det en utvei? Også for at Oksum skal redde æren?

Noen tror det. Andre tror han må gå.

Tjener penger

-  Union er lønnsom! Det var gjennomgangstemaet til alle talerne på folkemøtet. Når selv Norske Skog i sine analyser viser at bokpapirproduksjon vil få millionene til å rulle inn, sier det «stopp» i forstanden til vanlige folk.

-  Norske Skog er drevet fra skanse til skanse, og har stadig kommet opp med nye argumenter for å legge ned bedriften i Skien med 380 ansatte. Det kan vel aldri nå fram, sier «gutta på gølvet».

Ole Paus, som skapte høy stemning langs bryggene, slo fast:

-  Union er indrefileten!

ENIGE: Ole Paus og Jens Stoltenberg er enige om en ting: Union skal bestå.
b> TRENGSEL: Det var trangt på bryggene på i Skien i går kveld - rett overfor Union - for å markere sin støtte for å redde bedriften og de 380 ansatte.
KONSERNSJEF: Jan Oksum i Norske Skog.