GRATIS PÅ JOBB: Denne kvinnelige frisøren jobber gratis fra klokka 10.17 i dag, om vi sammenlikner kvinners snittlønn med lønna til gjennomsnittsmannen i Norge. Foto: Frank May / NTBscanpix
GRATIS PÅ JOBB: Denne kvinnelige frisøren jobber gratis fra klokka 10.17 i dag, om vi sammenlikner kvinners snittlønn med lønna til gjennomsnittsmannen i Norge. Foto: Frank May / NTBscanpixVis mer

Se her jenter: Fra klokka 10.17 i dag jobber dere gratis

Norske kvinner tjener fortsatt merkbart mindre enn gutta, og jobber nesten hele fredagen gratis. Rødt-politiker ber nå damene bli fly forbanna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra klokka 10.17 i dag jobber alle Norges kvinner gratis. Tall fra SSB viser at kvinner i hele stillinger tjener 86 prosent av det menn i hele stillinger gjør.

Regner man det om til ei arbeidsuke på 37,5 timer, utgjør lønnsgapet 5 timer og 13 minutters arbeid uten lønn. Slutter du klokka 15.30 i dag, er tiden fra klokken 10.17 og fram til det i realiteten gratis arbeid dersom du er kvinne. Gutta får uansett betalt.
 
- Disse tallene handler mye om lønnsforskjellen på offentlig og privat sektor. Kvinner jobber i langt større grad i det offentlige. I tillegg er det slik at lønnsforhandlingssystemet lar konkurranseutsatt industri forhandle først og sette premissene for lønnsoppgjøret, og kvinner jobber sjelden i den deler av yrkeslivet, sier Mari Teigen med Samfunnsforskning. 

Tar man kvinner i deltidsstillinger med i likningen, er forskjellene enda større. Norske kvinner har en snittinntekt på 339 000 kroner i året, mot guttas 503 000, viser SSB-tall. 

Jenter inn til gutta Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier tallene viser at kvinner og menn fortsatt har ulike muligheter i Norge i 2016.

- Etter flere tiår med likestillingspolitikk, har vi fortsatt utfordringer. Kvinner og menn har i dag like rettigheter, men fortsatt ulike muligheter, sier Horne.

Statsråden insisterer på at regjeringen arbeider for å minske forskjellene på kvinner og menns inntekter.

- I likestillingsmeldingen løfter vi fram og støtter prosjektet «Jenter og teknologi» som har som mål å rekruttere flere jenter til realfag hvor jenter tradisjonelt er svært underrepresentert. Vi trenger også flere menn i blant annet helse- og omsorgssektoren, slår Horne fast.

- Må gjøre mer Mye av lønnsgapet kan forklares ved å kvinner i langt større grad arbeider i offentlig sektor, hvor lønningene tradisjonelt er lavere. Kvinner utgjør 70 prosent av arbeidsstyrken i det offentlige. Blant hjelpepleiere utgjør kvinner 90 prosent. I Arbeiderpartiet vil man gi gutter og jenter insentiver for å velge mindre tradisjonelt i yrkesveien. 

- Vi politikere kan, og må, gjøre mer. For å stimulere jenter og gutter til å velge utradisjonelt vil vi innføre kjønnspoeng for studieretninger og studier som over tid er svært kjønnsdelte, sier Anette Trettebergstuen og legger til:

- Vi må også rekruttere flere menn til barnehagene. I kampen for økt likelønn er politikk som likere fordeling av foreldrepermisjonen, avvikling av kontantsøtten og billigere barnehager svært viktig, da dette er tiltak som påvirker kvinners yrkesdeltakelse og stillingsbrøk.

Maktesløse politikere Men ikke alle mener politikerne har vilje til å tette menns ledelse på inntektsfronten. 

- Det er sjokkerende hvor lite politikerne har fått til dette området de siste 30 årene. Vi tror fagbevegelsen er løsningen, for der kan man i lønnsforhandlingene prioritere et inntektsløft i typiske kvinneyrker, sier Marie Martinussen, samfunnsøkonom og nestleder i Rødt.

Martinussen mener også at det er på tide at norske damer blir forbanna på tallene Dagbladet presentere, og ikke bare trekker på skuldrene.

- Kvinner kan ikke bare akseptere dette. Vi må bli sure, jenter! Vi må bli provosert over at vår arbeidsinnsats belønnes lavere enn arbeidsinnsatsen til menn, sier hun. 

 

INNRØMMER UTFORDRINGER: Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) ønsker å tette gapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNRØMMER UTFORDRINGER: Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) ønsker å tette gapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer