Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Se her Siv!

I Skrolsvik bor 90 asylsøkere og 90 innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det går bedre enn noen hadde turt å håpe tror jeg, sier lederen for Senjehesten asylmottak, Dag Olsen.

I desember i fjor besøkte Dagbladet.no det nyopprettede asylmottaket på Senjehesten i den vesle bygda Skrolsvik på Senja da de første 22 asylsøkerne kom.

I dag er det over 90 asylsøkere i bygda - med 90 innbyggere. Mottaket har plass til hundre personer. Både kommunen og beboerne var svært skeptiske til å ta imot så mange mennesker til ei bittelita bygd, som verken har arbeidsplassser, cafe eller noe særlig fritidstilbud.

- Ja, vi var skeptiske
- Det er ikke til å legge skjul på at vi var svært skeptiske til et så stort mottak, at det skulle bli flere asylsøkere enn innbyggere. Men da avgjørelsen først var tatt, avsluttet vi krangelen med UDI og brettet opp armene for å ta imot de som kom. Vi har vært veldig opptatt av at dette ikke skulle gå ut over dem, sier ordfører Odd Arne Andreassen i Tranøy kommune.

Han sier det så langt har gått over all forventning. Og Ap-ordføreren har svært liten sans for Siv Jensens utspill om islamisering av Norge.

- Jeg tror jo dette er et valgkamputspill. Her spiller Siv på folks usikkerhet, og velger man å spille på frykt så er det mye å spille på. Vi var jo også usikre i starten, fordi vi ikke hadde noen erfaring med asylsøkere. Men jeg deler deler ikke Siv Jensens frykt, sier Andreassen.

Han forteller at det ikke er meldt om noen problemer med asylsøkerne.

- Vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra noen av innbyggerne. Tvert i mot har vi fått mange hyggelige tilbakemeldinger, sier ordføreren.

Mer enn ti nasjonaliteter

Siv Jensen sa blant annet til Dagbladet.no at hun fryktet for utviklingen i områder som er tett befolket av innvandrere. Hun har også uttalt at hun frykter at sharialover enkelte steder skal overta for norsk lov.

- Det vi ser er områder i Oslo som er veldig tett befolket av folk med minoritetsbakgrunn. Vi vet veldig lite om hva som skjer der og det er svært uheldig, sa Siv Jensen.

I dag bor mennesker fra mer enn ti forskjellige land på det nedlagte kystfortet i Skrolsvik på Sør-Senja. Tre dager i uka får flere av asylsøkerne norskundervisning på skolen på Stonglandseidet.

Flere skoleelever
Adam fra Irak kom til Senja sammen med lillesøster Nor, mor, far og den nyfødte lillebroren Mohammed. Hans største ønske var å begynne på skole. Nå har både han og søsteren begynt på skole på Stonglandseidet, to mil unna, og trives godt.

Samtidig fortalte flere av ungene i bygda at de gledet seg til å få nye venner, og håpet at noen av asylbarna bville begynne på skolen.

- Vi har tretten unger her på mottaket, og fem av dem går på skolen. Noen har også fått plass i barnehage, men er ikke begynt enda. Vi har fått veldige positive tilbakemeldinger fra skolen, og de andre barna synes det er kjempespennende at det skjer noe, sier Dag Olsen.

Av og til får ungene på asylmottaket besøk av unger fra bygda, og også flere voksne er innom mottaket for å hilse på innimellom.

- Det er flere som er innom her og er interessert i å ha kontakt med asylsøkerne. Blant annet har en damegruppe med barn vært innom og besøkt damene her. Beboerne har også vært invitert på jueltrefest på bygdehuset, og har vært med på å arrangere cafe. Noen er også med i Husflidslaget på Stonglandseidet, forteller Olsen.

- Ikke så skummelt som det virket
Han synes ting har gått over all forventning.

- Jeg tror lokalbefokningen har oppdaget at det ikke var så skummelt som det kunne virke i utgangspunktet. De er blitt beroliget når de ser at det ikke er noe farlig, sier Olsen.

Han har ikke lyst å uttale seg om politikk eller Siv Jensens siste utspill.

Olsen er fullt klar over at han ikke var veldig populær i bygda da avgjørelsen ble tatt om å opprette et svært asylmottak.

- Nå føler vi at allt har gått veldig fint. Beboerne har vært snille og greie, og kommunen har gjort en kjempeinnsats, det skal de ha, sier lederen for asylmottaket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media