Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se, hun smiler!

Kjempesuksess for «Enskilda samtal» i Cannes CANNES (Dagbladet): - Nå er jeg lykkelig. Ja, kjempelykkelig, sier Liv Ullmann. Kanskje mer enn noen annen regissør har hun vært nervøs foran sitt møte med Cannes. Det var det ingen grunn til: «Enskilda samtal» hylles som et mesterverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ullmann nyter det i lange drag - hele døgnet:

- Jeg er seint i seng og tidlig oppe. Alt klaffer for denne filmen, det er helt fantastisk. Og jeg som var veldig nervøs, hadde hørt så mye rart om Cannes.

For én ting er å komme til verdens største filmfestival som fersking i faget, uten noe å tape og strålende fornøyd med bare å bli invitert. Noe helt annet er å komme som tidligere skuespillerdiva, med en film forfattet av æresprismottaker Ingmar Bergman og med tidligere gullpalmevinner Pernille August i hovedrollen.

Med slike forutsetninger hadde det vært katastrofalt for Ullmann å bli slaktet eller oversett.

- Derfor ville jeg heller ikke delta i hovedkonkurransen - men jeg skjønner nå at det kanskje var feil. Vi kunne ha hatt en sjanse, sier Ullmann.

«Enskilda samtal» deltar nemlig i sideprogrammet «Un Certain Regard», der filmene ikke konkurrerer om hovedprisen Palme d'Or. Og det som går igjen i de reaksjonene Liv Ullmann har fått, er nettopp undring over at den er plassert der og ikke deltar i dansen rundt gullpalmen.

- Vi har fått helt utrolige reaksjoner, og jeg føler at «Enskilda samtal» blir betraktet som en moderne film. Det er jeg veldig glad for - ingenting hadde vært bedre om man nå gikk tilbake til denne måten å lage filmer på.

For er det noe Ullmann ikke har sans for, er det bomber, granater og istykkerskutte kropper som flyr over filmlerretet.

- Jeg har ikke møtt noen motstand mot at filmen min er langsom og stillestående.

Nei, tvert imot: «Ingen forfatter kunne fått en mer trofast og vakker behandling av sitt materiale enn det Ingmar Bergman har fått her,» skriver Screen International. «Ullmann behandler det rike materialet med enkelhet og følelse,» skriver Variety.

Ullmanns neste prosjekt vil muligens ha en annen verdenskjent nordmann sentralt - Henrik Ibsen. Forholdet til produsenten må avklares før Ullmann bestemmer seg for om hun nå skal gå i gang med en filmversjon av Ibsens «Gengangere».

- Men aller helst vil jeg bare ligge på sofaen, sier Ullmann.

LIV ULLMANN: smiler fornøyd og nyter livet som velleykket regissør og filmkjendis.