Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se hva de fant i kjelleren på en ranch i Mexico

Trolig bare reservelageret til et av narkokartellene.

MASSIVT BESLAG: Alle disse våpnene og all ammunisjonen var lagret i en kjeller på en ranch i Mexico. Foto: Reuters/Jorge Dan Lopez/Scanpix
MASSIVT BESLAG: Alle disse våpnene og all ammunisjonen var lagret i en kjeller på en ranch i Mexico. Foto: Reuters/Jorge Dan Lopez/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meksikanske soldater oppdaget et stort våpenlager da de raidet et ranch i nærheten av industribyen Monclova i staten Coahuila nord i Mexico. 

Soldatene fant totalt 154 rifler og hagler, mer enn 92 000 patroner, 4600 magasiner, fire granater, to RPG-granater og to buer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det til tross for at myndighetenes offensiv mot våpensmugling, og at landet har et av de strengeste våpenlovene i verden. President Felipe Calderon opplyste i desember at myndighetene har beslaglagt 93 000 våpen på fire år. Meksikanske myndigheter hevder at minst 90 prosent av dem kommer fra USA.

Hensynsløse karteller Ifølge general Edgar Luis skal våpenlageret som nylig ble oppdaget ha tilhørt Los Zetas, som sees på som en av de mest hensynsløse og voldelige narkokartellene i Mexico. Kartellet ble grunnlagt av desertører fra Mexicos elitestyrker og består i stor grad av korrupte føderale, statlige og lokale politifolk - i tillegg til topptrente tidligere Kaibiles-spesialsoldater fra Guatemala.

Kartellet kjemper om kontrollen over grensestaten Coahuila med blant annet det mektige Sinaloa-kartellet, som ifølge amerikanske myndigheter har smuglet rundt 200 tonn kokain og store mengder heroin inn til USA mellom 1990 og 2008.

Det massive beslaget gir et bilde av at kartellene har nok våpen til å bli nødt til å lagre dem i reserver, til tross for myndighetenes offensiv mot både våpen og narkosmugling i Mexico.

Flere større beslag Men dette er ikke den eneste massebeslag de siste månedene. 

I mai beslagla meksikanske soldater 83 rifler og hagler, fem granatkastere, flere håndgraater, 18 pistoler og mer enn 18 000 patroner etter en konfrontasjon med en konvoi bestående av 17 kjøretøy i Tamaulipas.

RESERVELAGER: Lageret som meksikanske soldater har tatt beslag på viser at narkokartellene har god tilgang på våpen. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini/Scanpix
RESERVELAGER: Lageret som meksikanske soldater har tatt beslag på viser at narkokartellene har god tilgang på våpen. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini/Scanpix Vis mer

I desember beslagla soldater i Durango et lager av 84 rifler og 46 pistoler - inkludert en gullbelagt rifle og en annen som hadde mulighet til å avfyre granater. 

TO BUER: Blant det massive beslaget ble det funnet to buer. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini/Scanpix
TO BUER: Blant det massive beslaget ble det funnet to buer. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini/Scanpix Vis mer