Se hva Hagen fikk med seg fra Rimi

Stein Erik Hagen putter sju milliarder i lomma når han nå selger sitt livsverk. Han får igjen mer i kassa på Rimi enn det seks av norsk næringslivs mest profilerte menn er gode for til sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge den siste oversikten fra bladet Kapital over de 400 rikeste i Norge, er følgende beite av rikinger til sammen gode for mindre enn Rimi-Hagen nå får: Fred. Olsen (1800 millioner), Kjell Inge Røkke (1600 mill.), Petter Stordalen (1100 mill.), Atle Brynestad (1000 mill.), Christen Sveaas (800 mill.) og Bjørn Rune Gjelsten (510 mill.). I sum har disse verdier for drøyt 6,8 milliarder kroner.

Og i tillegg til de sju milliardene Rimi-Hagen nå håver inn, har han penger i bakhånd. Kapitals siste anslag er på 9,1 milliarder.

Det internasjonale businessmagasinet Forbes mener derimot at mannen er god for over 12 milliarder kroner.

«Pragmatisk»

Hva Hagen skal gjøre med pengene når salget en dag går i boks, vil ikke den styrtrike kremmeren røpe. «Noe med nyskaping,» tror han. Han sier han blir trist når han tenker på at livsverket hans havner på utenlandske hender.

FAKTA

Stein Erik Hagen

Matmilliardæren har bygd et enormt imperium på matbutikken han fikk i gave av faren Odd da han var 19 år gammel.

I 1977 reiste far og sønn til Tyskland der store billigmatkjeder med enkle butikker vokste seg store. Ideen tok de med seg hjem. Mor Bergljot fant på Rimi-navnet, og norgeshistoriens største butikkeventyr var i gang.

Hagen lånte sin første million av faren for å starte sin egen Rimi 500-butikk, og tok snart over ledelsen. Mot slutten av 80-tallet hadde HagenGruppen vokst til over 200 ansatte og hadde flere hundre millioner i omsetning.

Tidlig på 90-tallet solgte han en stor jafs av Rimi til svenskene. I 2001 solgte han halvparten av ICA til nederlandske Royal Ahold.

Hagen har samlet sine eierinteresser i investeringsselskapet Canica.

Sjøl har han ikke spart på kruttet når andre industribedrifter selges ut av landet, som for eksempel ved Ringnes-salget.

- Jeg er pragmatisk. Norge blir mer og mer perifert. For å få en løsning er jeg villig til å diskutere salg, sa en solbrun og smilende matkonge på butikkbefaring på Bjølsen i går.

I bakgrunnen lusket en like blid og godt betalt Ahold-topp, Anders Moberg, samt ICA-sjef Kenneth Bengtsson og Claes-Göran Sylvén i ICA Förbundet.

Hagen er storeier i kjøpesentergiganten Steen & Strøm, der han kontrollerer halvparten av aksjene.

Selger mer?

Direktør Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI tror Hagen kan komme til å vurdere sin posisjon i selskapet.

- Når Hagen kan selge sitt hjertebarn Rimi, så kan han selge Steen & Strøm også, sier Gisholt til Dagbladet.

Gjennom familieselskapet Canica eier Hagen også ni prosent av Orkla, men det er lite trolig at han vil bruke milliardgevinsten på å kjøpe seg opp i selskapet.

- Vår policy, når det gjelder investeringer i børsnoterte selskaper, er å eie opp til ti prosent av selskapets aksjer, sa Hagen til Aftenposten i desember.

- Vi har ikke finansiell evne til å kjøpe oss opp i over 50 prosent av selskapet - selv om vi solgte alle våre aksjer i ICA AB.

Merkevare

Hagen har vært en pionér, men ikke noen god merkevare for lavpriskjeden Rimi, mener ekspertene.

Hagens profilering av sin egen rikdom har passet dårlig inn med bildet av Rimi som en billigkjede. Det mener en av Norges fremste eksperter på merkevarebygging, Leif Hem ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Det er ingen fare for merkevaren Rimi at Hagen nå vil selge, mener Hem.

- Jeg tror faktisk at det er positivt at vi ikke får en for sterk kobling med hans privatøkonomi. Det har vært en litt anstrengt kobling, og ikke den beste måten å profilere seg som lavpriskjede på, sier Hem.

- Det har hatt en effekt på merket som ikke har vært helt heldig. Men i det siste har Hagen sett det og vært mer tilbaketrukket. Vi ser også at Rimi har tatt seg opp igjen.

- Men Rema-sjef Odd Reitan er ikke fattig, han heller?

- Nei, men Reitan profilerer det på annen måte. Han kan ha teselskaper for gamle mennesker i Trondheim, og eksponerer sin rikdom på en annen måte. Den ene blir oppfattet som en godlynt trønder, den andre blir sett på som en kynisk pengemann, sier Hem.

STOR-KAKSEN HAGEN: Søkkrike menn som Atle Brynestad, Bjørn Rune Gjelsten, Kjell Inge Røkke, Christen Sveaas, Fred. Olsen og Petter Stordalen blir alle smågutter i forhold til Stein Erik Hagen etter Rimi-salget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer