Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Se hva jeg har i sekken

Bærbare «Dragon Runner» er soldatenes nye bestevenn.

LITEN OG LETT: Kaptein Judith Gallagher i avdelingen 11 EOD (Explosive Ordnance Disposal) Regiment viser her frem «Dragon Runner», det nye våpenet mot bombefeller og IEDer i Afghanistan og alle andre steder britiske soldater ferdes. Foto: AFP/GEOFF CADDICK/SCANPIX
LITEN OG LETT: Kaptein Judith Gallagher i avdelingen 11 EOD (Explosive Ordnance Disposal) Regiment viser her frem «Dragon Runner», det nye våpenet mot bombefeller og IEDer i Afghanistan og alle andre steder britiske soldater ferdes. Foto: AFP/GEOFF CADDICK/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Britiske forsvarsmyndigheter har vist frem sitt siste våpen mot bombefeller og eksplosiver i felt.

Det er bombefeller også kalt improviserte eksplosiver (IED) som utgjør den største trusselen for soldatene som tjenestegjør i Afghanistan. Det var også den trusselen som påførte britene flest tap i Irak.

Men med «Dragon Runner» i sekken skal det bli lettere for soldatene i første linje å håndtere bombefeller, miner og eksplosiver. Den ultralette og robuste bomberoboten veier bare 6,5 kilo og styres fra en trådløs fjernkontroll som kan minne om en forvokst spillkontroll med skjerm.

Liten og robustPå skjermen kan soldaten følge ett eller flere av de fire kameraene Dragon Runner er utstyrt med samtidig. Og den vesle krabaten kan føres gjennom ulendt terreng, klyve opp og ned trapper, åpne dører, og grave seg frem gjennom skrot og gjenstander ved hjelp av robotarmen, som løfter opptil fem kilo.

Og når den har funnet frem til eksplosivene kan armen enten brukes til å fjerne eller sikre dem, eller til å plassere små ladninger som uskadeliggjør dem før soldatene rykker frem.

En million per stykkRoboten kan minne om den Hollywood-heltene sliter med i Oscar-vinneren «The Hurt Locker». Forskjellen er at «Dragon Runner» er ekte, hvor omlag 100 eksemplarer i disse dager fases inn i ulike avdelinger i  det britiske forsvaret. Om få dager blir flere av robotene med i reisesekken til Royal Air Force Bomb Disposal Squadron som skal til den urolige Helmand-provinsen i Afghanistan.

LETT: Den veier 6,5 kilo, opplyser britiske forsvarsmyndigheter. Foto: AFP/GEOFF CADDICK/SCANPIX
LETT: Den veier 6,5 kilo, opplyser britiske forsvarsmyndigheter. Foto: AFP/GEOFF CADDICK/SCANPIX Vis mer

Robotene er utviklet og bygget av det britisk-amerikanske forsvarsteknologiselskapet QinetiQ. Bestillingen på 100 roboter til det britiske forsvaret har kostet 12 millioner pund, omlag 106 millioner kroner.

Roboten er en videreutvikling av Talon-robotene som det amerikanske teknologiselskapet Foster-Miller utviklet for det amerikanske forsvaret på slutten av 90-tallet. Ulike Talon-versjoner (større og tyngre enn Dragon Runner) har vært i amerikansk tjeneste siden 2000. Slike skal allerede ha utført over 20 000 skarpe oppdrag i Afghanistan og Irak.

Foster-Miller ble kjøpt opp av QinetiQ i 2004.

Avgjørende- Slike verktøy er avgjørende i vår krig mot Taliban. Opprørerne er ekstremt mobile, årvåkne og tilpasningsdyktige, og de vet de ikke kan slå oss mann mot mann. Derfor bruker de såkalte asymmetriske taktikker for å angripe oss. Og da foretrekker de improviserte eksplosiver, sier oberst Robert Herring til MailOnline.

TRÅDLØS: Roboten har fire kameraer som sender levende bilder til håndkontrollen. Den lille armen kan utføre avanserte operasjoner, og løfte gjenstander på opptil fem kilo. Foto: AFP/GEOFF CADDICK/SCANPIX
TRÅDLØS: Roboten har fire kameraer som sender levende bilder til håndkontrollen. Den lille armen kan utføre avanserte operasjoner, og løfte gjenstander på opptil fem kilo. Foto: AFP/GEOFF CADDICK/SCANPIX Vis mer

- Dragon Runner er et glimrende tillegg til verktøykassa våre bombeeksperter har i forsvaret. Og vi vil fortsette å utvikle denne verktøykassa etterhvert som ny teknologi dukker opp, sier Quentin Davies, som har ansvaret for utstyr og logistikk i det britiske forsvarsdepartementet.

Ny «trillebår»Britene viste også frem en annen ny robot som skal inn i bombetjeneste neste år.

Den langt større bombejegeren «Cutlass» bygges av amerikanske Northrop Grummans lokale fabrikk i Coventry, og skal erstatte den såkalte «trillebåren» som har vært britenes arbeidshest i bombetjenesten siden 70-tallet.

Også «Cutlass» vil trolig sendes til misjonsområder som Afghanistan når den fases inn i slutten av 2011. Denne har en svært sofistikert robotarm som kan vris og bøyes i så stor grad at den kan navigeres i trange rom som inne i en bilkupe.

STOREBROR: Visekorporal Ben Miller viser frem den nye og større bomberoboten «Cutlass». Den vil neste år erstatte britenes gode gamle «trillebåren» som har vært i tjeneste siden 70-tallet. Foto: AFP/GEOFF CADDICK/SCANPIX
STOREBROR: Visekorporal Ben Miller viser frem den nye og større bomberoboten «Cutlass». Den vil neste år erstatte britenes gode gamle «trillebåren» som har vært i tjeneste siden 70-tallet. Foto: AFP/GEOFF CADDICK/SCANPIX Vis mer

Norge har tyngreOgså det norske forsvaret har bomberoboter som stadig brukes i skarpe oppdrag her til lands. Den letteste av de to typene veier 24 kilo og heter «PackBot EOD», produsert av amerikanske iRobot.

Den andre heter «tEODor», veier 400 kilo, og får således absolutt ikke plass i sekken. Denne produseres av tyske Telerob.

Robotene driftes av Forsvarets ammunisjons- og EOD Skole (FAES), hvor også Eksplosivryddetroppen som brukes i nasjonale og internasjonale operasjoner holder til. Det er denne som støtter politiet ved funn av eksplosiver og mistenkelige objekter, og er jevnlig på slike oppdrag.

TEODOR: Dette er det norske forsvarets store bomberobot tEODor i aksjon etter at det i 2008 ble slått full bombealarm i Drammen da en
35 år gammel mann fortalte politiet at han hadde en koffert med en bombe i bagasjerommet på bilen som sto parkert utenfor Drammen tinghus. Men da Forsvarets bombeeksperter til slutt fikk åpnet kofferten, spratt det ut en halogenlampe, støpsel, papp og emballasje. Foto: Dagbladet
TEODOR: Dette er det norske forsvarets store bomberobot tEODor i aksjon etter at det i 2008 ble slått full bombealarm i Drammen da en 35 år gammel mann fortalte politiet at han hadde en koffert med en bombe i bagasjerommet på bilen som sto parkert utenfor Drammen tinghus. Men da Forsvarets bombeeksperter til slutt fikk åpnet kofferten, spratt det ut en halogenlampe, støpsel, papp og emballasje. Foto: Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!