Se hva som ble med hjem fra Syden...

Du blir kanskje ikke like begeistret som sykehuset i Tromsø.

BLINDPASSASJER: Parasittolog Tore Lier viser frem spolorm som er funnet i magen på nordlendinger. Foto: Stig Brøndbo, UIT.no
BLINDPASSASJER: Parasittolog Tore Lier viser frem spolorm som er funnet i magen på nordlendinger. Foto: Stig Brøndbo, UIT.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Universitetssykehuset Nord-Norge får hvert år inn 20-30 slike ormer fra nordnorske doskåler.

- Dette er orm folk har funnet i avføringen sin. De lengste kan bli opp til 30 centimeter. Da blir det litt hysteri! En av disse kom faktisk ut nesa til en som sov, forteller parasittolog Tore Lier til Universitetet i Tromsø sitt forskningsmagasin Labyrint.

Finner du en slik i do, vil Lier gjerne ha den.

- Vanligvis får vi bare avføringsprøver med egg. Her på UNN får inn maks et tredvetalls ormer årlig, forteller Lier til nordlys.no.

Utenlandsreiser De fleste tilfellene som påvises gjelder flyktninger og asylsøkere fra tropiske land. Nordmenn får innvollsormer etter utenlandsreiser.

- Det er for kaldt til at de sprer seg i Norge. Mange er også avhengig av vertsdyr som ikke finnes her. Du kan få dem i Sør-Europa, men det er mer sannsynlig jo lengre du reiser, sier Lier.

De fleste blir smittet i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. Spolormen smittes gjennom egg som finnes i grønnsaker, ofte overført via vertsdyr. Lier sier det er sannsynlig at vi får flere ormer og parasitter enn tidligere fordi vi reiser mer. Men det lages ingen statistikk. Og mørketallene er store.

Mange går rundt med orm i magen uten å vite om det.

- De dør av seg selv. blir det sjelden noe problem. De er nok mer skremmende enn farlig, særlig disse store spolormene. Det finnes sjeldnere varianter som er mer farlige.

Giardia For innbyggerne i landene hvor ormene er vanlig, er de derimot blodig alvor.

- Der er de et folkehelseproblem, fordi de får flere ormer. De færreste turister klarer å få særlig mange ormer i løpet av en reise, og siden de ikke deler seg blir det ikke flere enn de du tar med deg. Unntaket er den bittelille ormen Giardia, som forleden år førte til et stort utbrudd i Bergen.

Ingen grunn til bekymring Lier mener det heller ikke er grunn til å ta prøver selv om man har reist i områder med mye orm, så lenge man ellers føler seg frisk.

- Det gjøres en såkalt Post Tropical Screen for folk som har vært lenge i Afrika eller Asia. Men jeg var selv nylig ett år i Vietnam med familien, og vi har ikke tatt noen sjekk. Men om du får påvist orm, har vi tradisjon for å behandle det.

- Er det slankende?

- På nettet finnes noen historier om folk som har forsøkt å slanke seg med bendelorm. Det er definitivt ikke å anbefale, det kan fort få helsemessige konsekvenser.

PS: Labyrint skriver at den vanligste ormen her til lands er barnemark. Barnemarken kryper den ut endetarmen om natten og legger egg. Dette fører til kløe, dermed får man egg på hånda og under neglene. Eggene føres videre til munn, dørhåndtak, sengetøy og håndklær. Dermed så får vi den i oss, og marken har klart å spre seg.