Se hva som ble med hjem fra Syden...

Du blir kanskje ikke like begeistret som sykehuset i Tromsø.

BLINDPASSASJER: Parasittolog Tore Lier viser frem spolorm som er funnet i magen på nordlendinger. Foto: Stig Brøndbo, UIT.no
BLINDPASSASJER: Parasittolog Tore Lier viser frem spolorm som er funnet i magen på nordlendinger. Foto: Stig Brøndbo, UIT.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Universitetssykehuset Nord-Norge får hvert år inn 20-30 slike ormer fra nordnorske doskåler.

- Dette er orm folk har funnet i avføringen sin. De lengste kan bli opp til 30 centimeter. Da blir det litt hysteri! En av disse kom faktisk ut nesa til en som sov, forteller parasittolog Tore Lier til Universitetet i Tromsø sitt forskningsmagasin Labyrint.

Finner du en slik i do, vil Lier gjerne ha den.

- Vanligvis får vi bare avføringsprøver med egg. Her på UNN får inn maks et tredvetalls ormer årlig, forteller Lier til nordlys.no.

Utenlandsreiser De fleste tilfellene som påvises gjelder flyktninger og asylsøkere fra tropiske land. Nordmenn får innvollsormer etter utenlandsreiser.

- Det er for kaldt til at de sprer seg i Norge. Mange er også avhengig av vertsdyr som ikke finnes her. Du kan få dem i Sør-Europa, men det er mer sannsynlig jo lengre du reiser, sier Lier.

De fleste blir smittet i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. Spolormen smittes gjennom egg som finnes i grønnsaker, ofte overført via vertsdyr. Lier sier det er sannsynlig at vi får flere ormer og parasitter enn tidligere fordi vi reiser mer. Men det lages ingen statistikk. Og mørketallene er store.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer