Se hva som skjer med TV2

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom mediesjefer i disse dager ikke opptrer offentlig med godt synlig slaktekniv i hånda, er det visst å betrakte som oppsigelsesgrunn i styrene. Det skal kuttes, det skal kuttes fort, og det skal kuttes mye. Og i stedet for å bruke ostehøvelprinsippet, brukte Harald Strømme, TVNorges nye sjef, røff amputasjonsteknikk: Han kappet vekk alt som finnes av nyheter på TVNorge. Nå skal kanalen rendyrkes som et rent underholdningsprodukt.

Harald Strømme ser ingen grunn til å være et «NRK light». I stedet ville han rendyrke det TVNorge mener de er gode på: Underholdning. TVNorge skal fortsette med nyhetssendinger ut året, men 1. januar 2010 er det kroken på døra. For da begynner TV-bransjens nye tidsregning. Den dagen er det nemlig slutt på TV2s konsesjonsperiode. Det betyr ikke at TV2 mister noe. Det TV2 fikk med konsesjonen var enerett på riksdekkende kommersiell TV i det analoge bakkenettet, og verdien av det forsvant da vi fikk digitalt bakkenett. Men det betyr at TV2 ikke lenger er bundet av strenge konsesjonsbetingelser. De står fritt til å lage de kanalene de vil, med det innholdet de vil – og ta så mye betalt for det som de tør.

Friheten kommer på et vanskelig tidspunkt for TV2. I et marked der stadig flere kanaler slåss om annonsekronene, blir det stadig færre annonser å slåss om. Slik er livet i den friheten TV2 skal ut i. Da er det ikke rart konsernsjef Alf Hildrum gjerne vil forhandle med Trond Giske. For tida er det mye lettere å få noe ut av staten enn av markedet. Derfor truer han: Det er jo ikke sikkert TV2 vil ha råd til å fortsette med nyheter, sier Hildrum, og barne-TV er slett ikke lett når man ikke har lov å selge annonser i ungenes TV-tid. Og når det kommer til stykket: Er det helt sikkert at TV2 kan fortsette med hovedkvarter i Bergen? Skal TV2 holde på med slikt, vil de ha gunstigere rammebetingelser.

Hva er det TV2 vil ha av staten? En «Must carry» status hadde vært fint. Det betyr at alle distributører ble forpliktet til å formidle TV2s kanaler, slik de i dag er forpliktet til å formidle NRK. Det lyder teknisk, men ville gi TV2 en svært sterk forhandlingsposisjon mot distributørene. En tilpasning av reklamereglene er høyt på ønskelista: I dag kan TV3, som sender fra England, avbryte spillefilmer med reklame, mens det er forbudt for TV2 og TVNorge. Det gir TV3 en klar fordel. Endringer i pakkesalgsreglene, slik at TV2-kanalene ikke brukes til å selge kanalpakker fulle av utenlandske kanaler, hadde vært kjekt å ha, og eiendomsrett og navnelister på TV2s abonnenter på riks-TV, kabel og til og med parabol, hadde vært veldig hyggelig. Dersom staten i tillegg haddde kompensert for tapet av annonseinntekter på barne-TV og subsidiert merkostnadene ved å fortsatt ha hovedkvarter i Bergen, hadde nok TV2 sagt seg like fornøyd som konkurrentene hadde sagt seg misfornøyd.

TV2s nyhetssendinger står langt sterkere hos folk en TVNorges. De vil aldri legges ned, men de risikerer å bli kostnadskuttet til det ugjenkjennelige. Og når det er vanskelig å være NRK light, er det jo fordi det er vanskelig å konkurrere med departementets lisensfinansierte NRK. Når TVNorge melder seg ut, er det bare en konkurrent igjen. Hvilken avtale departementet og TV2 kommer fram til, vil definere framtidas norske TV-virkelighet