Se hva som skjer når lille Adrien (15 mnd.) ser en voksen sint

- Vi ble overrasket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva skjer egentlig når et lite barn ser en voksen sint? Får de det med seg og vil det påvirke dem på noen slags måte? Dette bestemte avdelingen Institute for Learning and Brain Sciences ved universitetet i Washington seg for å finne ut.

I et nytt eksperiment har de fått med seg Adrien på 15 måneder. Eksperimentet går ut på at den lille gutten må bestemme om han vil leke med noen perler som bråker, etter å ha sett en voksen bli høylytt og sint da noen andre lekte med dem. Guttens reaksjon ser du i videoen øverst i saken.

Da den sinte personen forlater rommet, tar det imidlertid ikke lang tid før den lille gutten ser opp på sin mor og griper tak i perlekjedet, skriver Huffington Post.

- Overvåker hva du gjør Studien antyder dermed at barn helt ned til 15 måneder kan oppfatte når noen er sinte og justere adferden sin deretter, slik at de ikke gjør vedkommende enda sintere.

- De overvåker hva du gjør, og tenker over, planlegger og skrur til adferden sin deretter. Det interessante er at de gjør alt dette uten hjelp av språk. Dette er babyer som ikke kan snakke i fulle setninger, sier medforfatter av studiet og direktør ved instituttet, doktor Andrew Meltzoff til Huffington Post.

Eksperimentet ble utført på 150 jenter og gutter totalt, alle 15 måneder gamle. I noen tilfeller snudde den voksne seg mot barnet etter å ha vist sinne, mens personen i de andre tilfellene bare så ned i et magasin, vendt bort fra barnet.

Resultatet var at barnet som hadde hatt øyenkontakt med den sinte personen også brukte lenger tid på å ta på leken enn dem som ikke hadde hatt slik kontakt etter at den voksne hadde forlatt rommet.

- Vi ble overrasket over hvor sofistikerte disse små barna er. De lærte på en måte ved å «tjuvlytte» på andres kommunikasjon. Resultatet av denne studien gjør at jeg ser på babyer på en helt ny måte, sier Meltzoff, som understreker at sinnet aldri var rettet mot barnet i eksperimentet.