Hvaldimir

Se «Hvaldimir» svømme med mengder av søppel

- Han kommer opp med plastbiter i munnen, sier forsker.

«HVALDIMIR»: Med et gopro kamera på hodet filmer Hvaldimir hva som ligger på havets bunn. Video: Isa Larsson / Norwegian Orca Survey. Vis mer

Den folkekjære hvalen «Hvaldimir» har avdekket store mengder søppel i havna i Hammerfest. En video fra forskergruppen Norwegian Orca Survey viser hvordan havbunnen er full av avfall.

Forskerne har festet et kamera på ryggen til hvalen og opptakene viser hva som skjuler seg i dypet. Gamle øl - og brusflasker, gummihansker og en telefon er blant tingene hvithvalen svømmer rundt.

Henter opp søppel

Richard Karoliussen fra Norwegian Orca Survey sier til Dagbladet at søppelet kan skape trøbbel for hvalen.

- Som folk kanskje har sett på flere av filmene som er lagt ut så henter gjerne Hvaldimir opp ting som folk mister i vannet. Vi opplever også at han dykker ned på bunnen og kommer opp igjen med det til oss, sier Karoliussen.

Han sier at hvalen gjerne kommer opp med plastbiter i munnen og forventer belønning for dette i form av mat.

- Vi har til og med opplevd at han dersom kameraet faller av, så plukker han det opp igjen selv og leverer det til oss når vi kommer for å mate, sier forskeren.

Forurenset havn

Hammerfest er en av de mest forurensede havnenene i Norge med store mengder miljøgifter lagret i havbunnen. Dette har blant annet ført till at kommuen har lansert prosjektet «Ren havn» for å rydde opp.

- Store deler av tingene er dekket med smuss og skitt som er veldig forurenset. Dette kan være problematisk på sikt for Hvaldimir, sier forskeren.

Han understreker at kommunen har vært helt åpne om miljø-problemene i havneområdet og at de har vært svært behjelpelige med forskernes arbeid.

- Det viktigste denne filmen viser er jo likevel problemet med forsøpling av havet. Vår klare oppfordring er at man aldri skal kaste søpla si på sjøen, sier Karoliussen.

Ublidt sluk-møte

Det er ikke bare foruenset havbunn og søppel som har skap trøbbel for Hvaldimir den siste tiden. På fredag viste det seg at en sluk hadde hektet seg fast i kroppen hans.

- Han var veldig irritert og frustrert da vi kom for å mate han og det viste seg at han hadde en sluk festet til buken. Jeg måtte hoppe i vannet og være der i 20 minutter sammen med han før han roet seg ned og vi kunne fjerne sluken, sier Karoliussen.

Han sier at kameraet de har festet på hvalen viste hva som skjedde da sluken huket tak i hvalen.

- Vi ser at kroken setter seg fast og at fiskeren rykker kraftig til flere ganger. Han trodde nok han hadde fått tidenes fangst før snøret slet seg. Fiskeren visste nok ikke at det var Hvaldimir som var i andre enden, sier Karoliussen.

NB: STERKE BILDER: En spermhval ble funnet død på en strand på Sicilia i Italia 18. mai. I hvalens mage gjorde forskere sjokkerende funn. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Mulig flytting

Trafikken og forurensingen i havna i Hammerfest gjør at forskerene tenker på muligheten for å flytte hvalen.

- Men selv om det er mange andre plasser her i Finnmark han kan flyttes til, så blir dette er et økonomisk spørsmål. Det koster å mate og ta seg av en hval, sier Karoliussen.

Han understreker at det til sjuende og sist ikke er forskerne som foreløpig har forbarmet seg over hvalen som bestemmer hvordan fremtiden hans vil se ut i det lange løp.

- Det får andre instanser ta seg av. Vårt mål er å passe på at han har det bra her og nå, sier Karoliussen.