KAKEGLADE:  Linda Dahlum (26) og kjæresten Vegard Jakobsen (33) i Oslo sier de er opptatt av å spise sunt og trene regelmessig. - Vi spiser vanligvis ikke kake på onsdager, men i dag hadde jeg bursdag, sier Linda. Personer i Finnmark spiser i snitt per innbygger mer pølser, kaker, bakevarer, snacks og hurtigmat enn noe annet fylke, ifølge undersøkelse utført av Hovedorganisasjonen Virke. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KAKEGLADE: Linda Dahlum (26) og kjæresten Vegard Jakobsen (33) i Oslo sier de er opptatt av å spise sunt og trene regelmessig. - Vi spiser vanligvis ikke kake på onsdager, men i dag hadde jeg bursdag, sier Linda. Personer i Finnmark spiser i snitt per innbygger mer pølser, kaker, bakevarer, snacks og hurtigmat enn noe annet fylke, ifølge undersøkelse utført av Hovedorganisasjonen Virke. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Se hvem som er landets største kakemonser og godterigriser

I Finnmark spises det over dobbelt så mye godteri og sjokolade som i det sunneste fylket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fersk undersøkelse fra Hovedorganisasjonen Virke avslører nordmenns usunne spisevaner. Undersøkelsen viser hvilke fylker som er verstinger på kjøp av pølse, bakevarer, fast food og ferdigmat, snacks og godteri.

Til alles store overraskelse skiller et fylke i nord seg seg sterkt ut fra de andre fylkene.

Men ingen vet hvorfor.  
  Finnmark på topp For folk i Finnmark spiser mest usunn mat kjøpt i kiosk og på bensinstasjon. De spiser i snitt per innbygger mer pølser, kaker, bakevarer, snacks og hurtigmat enn noe annet fylke.

PØLSEFEST: Øyvind Johnsen (29) sier han prøver å spise sunt og balansert. - Nå er det noen måneder siden sist jeg spiste pølse sist, og jeg gjør det nå fordi jeg har dårlig tid før jeg skal ut og fly. Skjer det så skjer det, sier han. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PØLSEFEST: Øyvind Johnsen (29) sier han prøver å spise sunt og balansert. - Nå er det noen måneder siden sist jeg spiste pølse sist, og jeg gjør det nå fordi jeg har dårlig tid før jeg skal ut og fly. Skjer det så skjer det, sier han. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Undersøkelsen avslørte at hver finnmarking i snitt spiser 1,3 kilo pølse i året.

Det er mer enn dobbelt så mye som det kjøpes i Sør-Trøndelag, Møre- og Romsdal, Hordaland og Rogaland. Der spises det bare 0,6 kilo i året.

IS-SPISER: Elisabeth Bjelvin (53) har ingen matregler hun følger. - I dag kom jeg for seint til toget, så da fortjente jeg en is. Jeg har vært vegetarianer fra jeg var 14 til jeg var 40, så jeg spiser helst oppdrettsfisk, frukt og grønnsaker, og skal spise torsk i kveld, sier Elisabeth. Hun mener folk burde spise mest mulig økologisk mat, og i små porsjoner.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IS-SPISER: Elisabeth Bjelvin (53) har ingen matregler hun følger. - I dag kom jeg for seint til toget, så da fortjente jeg en is. Jeg har vært vegetarianer fra jeg var 14 til jeg var 40, så jeg spiser helst oppdrettsfisk, frukt og grønnsaker, og skal spise torsk i kveld, sier Elisabeth. Hun mener folk burde spise mest mulig økologisk mat, og i små porsjoner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg har prøvd å pønske ut å forklaring på dette, og en teori er at det er lange avstander i Finnmark. Vi må kjøre langt, og stopper da for å kjøpe pølse. Det er nok derfor finnmarkinger kjøper mer av denne hurtigmaten, sier sier direktør for handel i Hovedorganisasjonen Virke, Thomas Angell.

Hver finnmarking kjøper og 2,3 kilo sjokolade, snacks og sukkervarer i året, mot bare én kilo per innbygger i Østfold.

Oslo topper godteri I kategorien for mat kjøpt på hotell, restauranter og kafeer er det Troms som skiller seg ut. Hver innbygger spiser i snitt 5,4 kilo hurtigmat og ferdigretter i året, noe som er 2,1 kilo over landsgjennomsnittet. Også på kaker og bakevarer topper Troms statistikken, mens Østfold havner nederst.

KAKEGLADE:  Personer i Finnmark spiser mer sjokolade, snacks og sukkervarer enn i resten av landet. Grafikk: Dagbladet
KAKEGLADE: Personer i Finnmark spiser mer sjokolade, snacks og sukkervarer enn i resten av landet. Grafikk: Dagbladet Vis mer

- Det er Troms og Finnmark som skiller seg ut og topper denne undersøkelsen, sier Angell.

På godteri kjøpt på disse stedene er det Oslo som rager øverst, med 0,8 kilo per innbygger.

Nedgang i salget De siste årene har salget på bensinstasjoner og kiosker gått kraftig ned, samtidig som interessen for sunn mat har økt.

AVSLØRER USUNNE VANER:  Av de 19 fylkene i Norge spiser folk i Finnmark 1,3 kilo pølse per innbygger i året, mens Hordaland, Møre og Romsdal, Rogaland og Sør-Trøndelag spiser 0,6 kilo. Grafikk: Dagbladet
AVSLØRER USUNNE VANER: Av de 19 fylkene i Norge spiser folk i Finnmark 1,3 kilo pølse per innbygger i året, mens Hordaland, Møre og Romsdal, Rogaland og Sør-Trøndelag spiser 0,6 kilo. Grafikk: Dagbladet Vis mer

- Folk er generelt skeptiske til kiosker og bensinstasjoner. Over halvparten av nordmenn sier de helst unngår å spise på slike steder fordi maten er for usunn, sier matforsker Annechen Bugge i Statens institutt forforbrukerforskning (SIFO).

Hun sier tilbudet på disse stedene er helt i utakt med hva folk vi ha.

PØLSEKNASKER:   Tommy By Dahl (30) sier at han er opptatt av å spise sunt. - Men nå er jeg på jobb og måtte spise noe raskt. Det blir slik når jeg jobber lange dager. Men jeg trener og spiser ikke godteri eller kaker, jeg er ikke glad i sukker. Dahl tror det er mer treningspress i byene enn på landsbygda. - Det merker jeg på vennene mine som har treningsidealer. Jeg trener ikke fordi jeg føler meg pressa sjøl. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PØLSEKNASKER: Tommy By Dahl (30) sier at han er opptatt av å spise sunt. - Men nå er jeg på jobb og måtte spise noe raskt. Det blir slik når jeg jobber lange dager. Men jeg trener og spiser ikke godteri eller kaker, jeg er ikke glad i sukker. Dahl tror det er mer treningspress i byene enn på landsbygda. - Det merker jeg på vennene mine som har treningsidealer. Jeg trener ikke fordi jeg føler meg pressa sjøl. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Folk sier de ikke klarer å spise sunt på grunn av høy pris og dårlig tilgjengelighet. Det er ungdom, menn og folk med lav utdanning som kjøper mat på kiosker og bensinstasjoner, sier Bugge.


POMMES FRITES:  Beate Sjøli (28) er opptatt av at hun og datteren Mie (7) får i seg rikitg mat. 
-Jeg er ganske opptatt av det, men i dag skal vi ta et tog og da er det greit å spise noe Mie liker, på togstasjonen. Vi holder oss unna godteri og brus til vanlig, og tenker på å få i oss nok grønnsaker. Men noen dager gjør vi unntak, sier Beate. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
POMMES FRITES: Beate Sjøli (28) er opptatt av at hun og datteren Mie (7) får i seg rikitg mat. -Jeg er ganske opptatt av det, men i dag skal vi ta et tog og da er det greit å spise noe Mie liker, på togstasjonen. Vi holder oss unna godteri og brus til vanlig, og tenker på å få i oss nok grønnsaker. Men noen dager gjør vi unntak, sier Beate. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer