Se hvordan asfaltbandene erobrer Norge - steg for steg

Klikk deg fram i den interaktive grafikken og se hvordan omreisende steinleggere tjener seg søkkrike i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Grafikken viser punktvis hvordan steinleggere etablerer seg og jobber i Norge. Kripos knytter irske familier som står bak en rekke av selskapene til organisert kriminalitet.

Dagbladet har de siste ukene dokumentert irske steinleggeres virksomhet i Norge. Forrige fredag skrev Dagbladet om en tolvåring som jobbet for steinleggere i villastrøket i Bærum, hvorpå politiet, skatteetaten og Arbeidstilsynet annonserte at de ville knuse de omreisende steinleggerne en gang for alle.

• Den kjente forretningsmannen Atle Brynestad er en av kundene som har kjøpt steinlegging av et firma som drev ureglementert. Brynestad mente han sjekket grundig nok.

• Forrige lørdag advarte Kripos folk mot å kjøpe tjenester fra asfaltbandene. - Du risikerer å ende opp i de kriminelles klør, sier Lena Reif fra Kripos.

• Samme dag fortalte Dagbladet om fire rumenske arbeidere, som jobber for slavelønn for irske steinleggere. De forteller om den ukjente skyggesiden, som kundene - norske millionærer - ikke tenker på.

• Forrige søndag fortalte Dagbladet at politiet fant slavearbeidere i oppkjørselen til en millionær på Oslo Vest.

Se hvordan asfaltbandene erobrer Norge - steg for steg

• Mandag avslørte Dagbladet hvordan steinleggerne trikser med fakturaadresser og firmaregistrering.

• Tirsdag avslørte Dagbladet bildene som viser asfaltbandenes hemmelige luksusliv hjemme i Irland.

• Advokat Torgeir Dahl er asfaltbandenes norske hjelper, viste Dagbladet fredag.

HOS BRYNESTAD: Polske steinleggere jobbet for under 90 kroner timen med å legge steiner på gårdsplassen til Atle Brynestad. 
Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
HOS BRYNESTAD: Polske steinleggere jobbet for under 90 kroner timen med å legge steiner på gårdsplassen til Atle Brynestad. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

• Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen lanserte sitt nye våpen i kampen mot industrien, og gjorde det klart at også kundene kan få straff.

- Vi vil også gå etter kundene. Det nytter ikke å skylde på at man ikke vet, sier skattekrimsjefen til Dagbladet.

• LO-leder Gerd Kristiansen har gjort det klart at bandene truer viktige verdier i det norske samfunnet. Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har uttalt at hun har fått nok. Slik vil hun stanse steinleggerne. Dagbladets kommentator Stein Aabø kritiserer velstående nordmenn som er svært prisbevisste på tjenester, men vet knapt hva sosial dumping er.

BARNEARBEID: En 12-åring jobbet for et steinleggerfirma i Bærum. Foto: Thomas Rasmud Skaug / Dagbladet
BARNEARBEID: En 12-åring jobbet for et steinleggerfirma i Bærum. Foto: Thomas Rasmud Skaug / Dagbladet Vis mer