Se, «hysjen» snakker!

Halvparten av oss har fortsatt stor tiltro til overvåkingspolitiet (POT), viser en undersøkelse gjort av MMI. - Dette er en positiv overraskelse for oss og meget gledelig, kommenterer overvåkingssjef Per Sefland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POT-sjefen har skydd media etter at spionsaken mot journalist Stein Viksveen sprakk i januar. Det var en god meningsmåling for den hemmelige tjenesten som måtte til for å få Per Sefland til å snakke.

Grunnleggende tillit

Den mektige POT-sjefen legger ikke skjul på at målingen er gode nyheter for ham og «hysjen».

Meningsmålingen er gjort av MMI for Dagbladet og NRK. 48 prosent av de spurte har «svært stor tiltro» eller «ganske stor tiltro» til POT.

38 prosent har «liten tiltro» eller «ingen tiltro».

Dette er på langt nær så gode resultater som politiet generelt oppnår, men målingen viser at den omstridte «hysjen» kommer bedre ut enn man kunne anta etter 90-tallets avsløringer av tjenestens omstridte virksomhet.

- Dette resultatet må jeg erklære meg veldig fornøyd med. Det betyr at folk har en grunnleggende tillit til oss, sier overvåkingssjef Per Sefland og legger til:

- For oss er det veldig viktig. Vi har et betydelig dilemma når det gjelder samfunnskommunikasjon.

- Vi må fungere som en hemmelig tjeneste og kan ikke som andre kommentere saker eller kommunisere våre oppfatninger. Derfor er vi svært sårbare for tendenser og omtale i pressen.

- Overvåkingstjenesten må få en mer realistisk presentasjon om hvilke funksjoner og oppgaver den har i dagens samfunn. Det bør vi blir bedre til å formidle, ser Sefland.

Men overvåkingssjefen vil overhodet ikke kommentere de deler av målingen som omhandler spionsaken POT jobber på spreng med. Der forblir han like taus som før.

53 prosent av de spurte mener POT har håndtert denne saken «ganske dårlig» eller «meget dårlig». Bare 15 prosent er fornøyd.

Dårlig behandlet

917 personer er intervjuet i MMI-målingen, som ble tatt opp i forrige uke ved hjelp av telefonintervjuer.

Store deler av det politiske miljøet satt igjen uten tillit til POT etter at Lund-kommisjonen hadde lagt fram sin granskingsrapport av de hemmelige tjenestene i 1996. Kommisjonen som hadde gransket påstander om ulovlig overvåking og kontakt mellom de hemmelige tjenester og politiske miljøer, kunne fastslå at POT hadde stått for ulovlig romavlytting og samarbeidet med kretser innenfor arbeiderbevegelsen fra begynnelsen av 1950-årene til slutten av 1960-årene.