«Se ikke på gaven, men på giveren»

300 år gammel kjærlighet ruster ikke ...

GULLFUNN: 69-år gamle Tom Ross trodde han hadde funnet verdiløst juggel da den lille ringen ga utslag på metalldetektoren. Men så var det en over 300 år gammel kjærlighetsskatt. Foto: David Young / NTB Scanpix
GULLFUNN: 69-år gamle Tom Ross trodde han hadde funnet verdiløst juggel da den lille ringen ga utslag på metalldetektoren. Men så var det en over 300 år gammel kjærlighetsskatt. Foto: David Young / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den pensjonerte 69-åringen Tom Ross trodde først han hadde funnet verdiløst juggel da metalldetektoren pep en septemberdag i fjor.

Men den lille gullringen viser seg nå å være en over 300 år gammel skatt med et svært romantisk budskap fra fortiden: «Se ikke på gaven, men på giveren».

Ross fant ringen på et nypløyd jorde nær Newtownabbey i grevskapet County Antrim nordøst i Nord-Irland. En gang for over 300 år siden ble den trolig mistet av en kvinne. Innskripsjonen er på gammelengelsk og leses «I noght on gift bot gifer». Den er av 85 prosent gull, og ekspertene mener den såkalte poesiringen var en trolovelsesring, forgjengeren til det som i dag er en forlovelsesring, melder BBC.

Tradisjonen å utveksle ringer som sybol på fremtidig troskap ble vanlig på 1500-tallet på den irske øya. Like ved jordet der Ross fant ringen, lå det en kirke og en kirkegård den gangen ringen ble mistet.

Nå har byfogden avholdt en såkalt skattefunnhøring, som offisielt har stadfestet at Ross har funnet en aldri så liten nasjonalskatt. Ringen er nå på vei til British Museum i London for å bli taksert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer