«Se ikke på gaven, men på giveren»

300 år gammel kjærlighet ruster ikke ...

GULLFUNN: 69-år gamle Tom Ross trodde han hadde funnet verdiløst juggel da den lille ringen ga utslag på metalldetektoren. Men så var det en over 300 år gammel kjærlighetsskatt. Foto: David Young / NTB Scanpix
GULLFUNN: 69-år gamle Tom Ross trodde han hadde funnet verdiløst juggel da den lille ringen ga utslag på metalldetektoren. Men så var det en over 300 år gammel kjærlighetsskatt. Foto: David Young / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pensjonerte 69-åringen Tom Ross trodde først han hadde funnet verdiløst juggel da metalldetektoren pep en septemberdag i fjor.

Men den lille gullringen viser seg nå å være en over 300 år gammel skatt med et svært romantisk budskap fra fortiden: «Se ikke på gaven, men på giveren».

Ross fant ringen på et nypløyd jorde nær Newtownabbey i grevskapet County Antrim nordøst i Nord-Irland. En gang for over 300 år siden ble den trolig mistet av en kvinne. Innskripsjonen er på gammelengelsk og leses «I noght on gift bot gifer». Den er av 85 prosent gull, og ekspertene mener den såkalte poesiringen var en trolovelsesring, forgjengeren til det som i dag er en forlovelsesring, melder BBC.

Tradisjonen å utveksle ringer som sybol på fremtidig troskap ble vanlig på 1500-tallet på den irske øya. Like ved jordet der Ross fant ringen, lå det en kirke og en kirkegård den gangen ringen ble mistet.

Nå har byfogden avholdt en såkalt skattefunnhøring, som offisielt har stadfestet at Ross har funnet en aldri så liten nasjonalskatt. Ringen er nå på vei til British Museum i London for å bli taksert.

Kurator Elise Taylor ved nasjonalmuseet i Nord-Irland sier de har en teori på hvordan ringen havnet i jorda, akkurat på dette stedet.

- På grunn av kirka og kirkegården som lå der på den tida, var det trolig veldig mange folk som krysset jordet her. Ringen er veldig lett, så eieren kan ha mistet den uten å merke det. I kaldt vær krymper fingrene, og ringer kan skli av, sa hun under høringen, melder BBC.

- Det er mye mulig at hun ikke ville merket at ringen var borte før hun kom hjem, sa hun videre.

69 år gamle Ross ble samtidig gratulert og berømmet for funnet. Hva finnerlønnen blir er foreløpig uklart.

- Jeg trodde det bare var juggel. De siste 60 årene har det vært markedsdager, tivoli, motorsykkelløp og veddeløp på dette jordet, så jeg regnet med ringen kom derfra, sa finneren i den samme høringen.

Først etter å ha vist den til en annen hobbyskattejeger, forstod han at han kunne ha kommet over en verdifull skatt, og leverte den inn til museumsmyndighetene.

Nå skal han tilbake til jorde og jakte på flere skatter. Kurator Elise Taylor skal nemlig ha mistet en øredobb da hun inspiserte funnstedet med Ross tidligere i år.

- Jeg må vel tilbake å se etter den, nå, sier Ross til BBC.