Se inn i Kims lukkede rike

- For tidlig å si om Kim Jong-un er en reformkommunist.

STUDIER: På fabrikken Kim Jong-suk Pyongyang får arbeiderne anledning til å studere. Foto: REUTERS/Bobby Yip
STUDIER: På fabrikken Kim Jong-suk Pyongyang får arbeiderne anledning til å studere. Foto: REUTERS/Bobby YipVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feiringen av 100-års dagen for Kim Il-Sungs bursdag i går, har gitt sjeldne glimt inn i et nesten hermetisk lukket land.

Utenlandske mediefolk var invitert inn i landet for å delta i feiringen.

VANNSPORT: Universitetsstudenter har tilgang til svømmebassenger på Kim Il-sung-universitetet i Pyongyang. Foto: REUTERS/Bobby Yip
VANNSPORT: Universitetsstudenter har tilgang til svømmebassenger på Kim Il-sung-universitetet i Pyongyang. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer

De har blitt rikelig belønnet med inntrykk etter at en langdistanserakett - som skulle være feiringens høydepunkt - styrtet i havet bare sekunder etter at den ble skutt ut fredag.

Fem timer etter fadesen gikk regimet til det oppsiktsvekkende skrittet i innrømme hva som hadde sjedd. Statlig TV intervjuet også tilsynelatende tilfeldige folk på gata om fadesen, noe som ville vært utenkelig under hans far, Kim Jong Il. Åpenheten har gitt liv til en diskusjon om Nord-Koreas nye leder er - han tok over da faren døde rett før jul - en reformkommunist.

JUICE: Slik ser ut på fabrikkbåndet på Daedonggang fruktgård, der det dyrkes og presses epler. Foto: REUTERS/Bobby Yip
JUICE: Slik ser ut på fabrikkbåndet på Daedonggang fruktgård, der det dyrkes og presses epler. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer

Søndag - på 100-års dagen for bestefaren Kim Il Sungs fødsel - holdt landets unge leder en tale der han understreket at han holdt fast ved «militæret først» politikken. Og både det at han holdt tale til folket - noe faren Kim Jong Il aldri gjorde - og det at han etter talen smilte og småsnakket med sine generaler på ærestribunen, kan forsterke inntrykket av at den unge Kim vil reformere det rigide politiske systemet.

- Det er det for tidlig å si noe om Kim Jong Un er en reformkommunist, sier seniorforsker Sverre Lodgaard. Men han sier det er påfallende hvordan den unge Kim prøver å likne på sin bestefar, statens grunnlegger, Kim Il Sung.

ONLINE? Studenter på studiestedet oppkalt etter Kim Il-sung har tilgang til PC-er. Foto: REUTERS/Bobby Yip
ONLINE? Studenter på studiestedet oppkalt etter Kim Il-sung har tilgang til PC-er. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer

- Det er åpenbart at Kim Jong Il forsøker å likne på sin bestefar, at han er en rollemodell. Bestefaren hadde en karisma som den unge Kim prøver å kopiere, sier Lodgaard.

Militæret først
I sin tale under militærparaden på søndag ga Kim den 1. 1 store hæren og generalene sin uttalte støtte til farens «militæret først» politikk.

- For å verne om verdigheten til Songun - militæret først - og gjennomføre oppgaven med å bygge  et sterkt og vellykket sosialistisk samfunn, må vi gjøre alt for å styrke folkets væpnete styrker, sa Kim Jong Un.

SILKEMØLLE: Kvinner i arbeid ved Kim Jong-suk Pyongyang-fabrikken, oppkalt etter kona Kim Il-sung. Foto: REUTERS/Bobby Yip
SILKEMØLLE: Kvinner i arbeid ved Kim Jong-suk Pyongyang-fabrikken, oppkalt etter kona Kim Il-sung. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer

Sverre Lodgaard mener at selv om Kim Jong Un skulle være en reformkommunist i forkledning så kunne han ikke sagt noe annet enn å støtte de militære. Alt annet ville være politisk selvmord for den unge lederen, som trolig er 29 år.

Observatører har også registrert at bilder av Marx og Lenin ikke preget gatebildet i Pyongyang, slik bilder av marxismen-leninismens grunnleggere alltid har preget hovedstaden ved slike anledninger.

LANDSBY: Her et innblikk i livet nordvest for Pyongyang. Foto: REUTERS/Bobby Yip
LANDSBY: Her et innblikk i livet nordvest for Pyongyang. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer

Nyhetsbyrået Reuters fotograf Bobby Yip har sluppet inn i fabrikker og svømmehallen i Kim Il Sung universitetet i hovedstaden Pyongyang. Reuters bildepakke inkluderer også hverdagsbilder, som er en sjeldenhet fra det lukkede landet.