Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se innsiden av skrekkfengslene der fanger har tatt kontrollen

Seksuelle overgrep, korrupsjon, dop, vold og sykdom i overfylte brasilianske fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den brasilianske delstaten Pernambuco nordøst i landet har praksis overlevert nøklene og makten i sine overfylte fengsler til noen utvalgte fanger, kalt nøkkelholdere, ifølge en rystende rapport «The State Let Evil Take Over: The Prison Crisis in the Brazilian State of Pernambuco» fra Human Rights Watch (HRW).

Inne i de skitne og overfylte fengslene der unge menn blir plassert, florerer sykdom, dop, korrupsjon og vold, ifølge rapporten.

Brutale forhold En video fra innsiden av murene viser de grufulle forholdene i fengselssystemet som har tre ganger så mange innsatte som det er bygget for. Ifølge intervjuer HRW har gjort med innsatte og deres familier, driver nøkkelholderne fengslene med jernhånd. De driver utpressing, selger narkotika og soveplasser, og har voldelige militser som håndhever deres regler på brutalt vis.

- Overfylte fengsler er et alvorlig problem i Brasil, og ikke noe sted er det verre enn i Pernambuco. De har presset titusenvis av mennesker inn i fengsler som er bygget for en tredel så mange mennesker, og de har overlatt nøklene til fanger som bruker vold og trusler for å drive fengslene som personlige områder, sier lederen for HRW i Brasil, Maria Laura Canineu.

Organisasjonen har besøkt fire fengsler i Pernambuco i år og intervjuet 40 innsatte, tidligere innsatte og deres familier, fengselsmyndigheter, dommere, aktorer, forsvarere og politifolk. I delstaten er det 32 000 innsatte i bygninger bygget for 10 500 personer.

Uhygenisk Videoen viser blant annet hvordan 60 menn er stuet sammen i en liten celle med soveplasser for seks personer. Det er ikke nok gulvplass til at alle kan ligge på gulvet. I en annen celle er 37 menn stuet sammen i et lite rom uten vinduer. Her må de alle sove på gulvet.

De sanitære forholdene er særdeles elendige, og sykdommer som er lette å behandle, sprer seg raskt.

Forekomsten av turberkulose er for eksempel 100 ganger høyere blant innsatte i fengslene i Pernambuco sammenliknet med befolkningen for øvrig. Forekomsten av hiv er 42 ganger høyere.

Gjengvoldtatt Det er dessuten bare en fangevokter per 30 innsatte. Et av fengslene HRW besøkte var det 2 300 fanger og bare fire vakter på hvert skift.

Nøkkelholderne selger dop, presser medfanger for penger og krever betalt for sengeplasser. Dessuten har de militser som truer og banker opp fanger som ikke gjør opp gjelda si, ifølge HRWs intervjuer.

Rapporten hevder også at fengselsmyndighetene mottar bestikkelser og vender det blinde øyet til nøkkelholdernes framferd.

To av de innsatte, som er intervjuet i rapporten, forteller dessuten at de er blitt gjengvoldtatt og varslet om det til fangevokterne. Ifølge begge, ble deres varsler fullstendig ignorert.

Til sammen er det mer 607 000 fanger i Brasil i fengsler bygget for 377 000 personer. 59 prosent av de som sitter i fengslene venter på rettssak og dom, men er likevel fengslet sammen med dømte forbrytere i strid med internasjonal lov.

- Ved å møte sine forpliktelser til å beskytte folk mot vilkårlige fengslinger, kan Pernambuco samtidig redusere overbefolkningen i fengslene som bidrar til uhygeniske, nedverdigende og utrygge forhold, sier Canineu.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!