Se Jupiter forsvinne bak sola

...midt under solsystemets verste uvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av Stereo-romsondene filmet nylig et spektakulært og sjeldent syn, da den fanget Jupiter i det planeten forsvant bak sola - midt under en massiv solstorm, et koronamasse-utbrudd.

Jupiter er solsystemets største planet, og 2,5 ganger mer massiv enn alle de andre - tilsammen.

Synlig i videosnutten er også gassgitantens måner Io, Europa, Ganymede og Callisto, mens de beveger seg i bane rundt planeten.

DETTE SER DU: Fire måner, én planet, en solstorm. Foto: Nasa/Stereo
DETTE SER DU: Fire måner, én planet, en solstorm. Foto: Nasa/Stereo Vis mer

Solas koronamasse-utbruddet (CME) slynger millarder av tonn ladde partikler langt ut i solsystemet med en fart på flere hundre tusen kilometer i timen.

En jordlig orkan har til sammenlikning vindstyrker på rundt usle 120 kilometer i timen.

RUND: Et av 3D-bildene tatt av de to Stereo-sondene. Foto: Nasa/Stereo
RUND: Et av 3D-bildene tatt av de to Stereo-sondene. Foto: Nasa/Stereo Vis mer

Opptaket tok 30 timer og ble gjort av Stereo B, en av de to nesten identiske solobservatoriene, i midten av mars, melder Nasa.

Solar terrestrial relations observatory (Stereo) ble skutt opp i 2006 og filmer sola fra to forskjellige vinkler, slik at forskerne kan få tredimensjonale bilder av stjerna. Hovedformålene til prosjektet inkluderer å samle data på solvinder og koronamasse-utbruddene.

STOR: Jupiter er solsystemets største planet - her sammenliknet med jorda. Fotomontasje: Nasa
STOR: Jupiter er solsystemets største planet - her sammenliknet med jorda. Fotomontasje: Nasa Vis mer

Se flere bilder og filmer tatt av Stereo.

For at enkelte fenomen skal være synlige kan sondene bruke ei metallskive, en koronagraf, for å blokkere ut selva sola og atmosfæren, slik at langt mer lyssvake begivenheter ikke drukner i skinnet.

GIR 3D-BILDER: De to Stereo-sondene A og B følger med sola fra forskjellige vinkler. Den relative posisjonen endrer seg stadig, og vi ser her hvor de befinner seg i dag. Illustrasjon: Nasa
GIR 3D-BILDER: De to Stereo-sondene A og B følger med sola fra forskjellige vinkler. Den relative posisjonen endrer seg stadig, og vi ser her hvor de befinner seg i dag. Illustrasjon: Nasa Vis mer