KOMMUNAL ISFRONT: Meterlange og massive istapper truer beboerne i den kommunale bygården i Kyrre Grepps gate i Oslo. Leserfoto/2400
KOMMUNAL ISFRONT: Meterlange og massive istapper truer beboerne i den kommunale bygården i Kyrre Grepps gate i Oslo. Leserfoto/2400Vis mer

Se leserbildene av istapp-fellene i Oslo

Kommunen storsynder. - Jeg er redd for å gå ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har rent inn med skrekkeksempler på farlige istapper etter at Dagbladet.no i går skrev om alle istappene som truer intetanende fotgjengere landet rundt.

Et av de grove tillfellene er fra en bygård i Kyrre Grepps gate i Oslo - som er eid av Oslo kommune.

- Jeg er redd for å sende ungen ut døra. Man må tenke seg om før man tør gå under disse istappene, sier en bekymret beboer (22) i gaten til Dagbladet.no.

SKREKKBILDE: Disse istappene ble oppdaget i Torggata i Oslo. Den største veier minst 15 kilo, mener Bjørn Thomas Andreassen (v) og Didrik Mrits Hallstrøm. Leserfoto/2400
SKREKKBILDE: Disse istappene ble oppdaget i Torggata i Oslo. Den største veier minst 15 kilo, mener Bjørn Thomas Andreassen (v) og Didrik Mrits Hallstrøm. Leserfoto/2400 Vis mer

•Har du sett livsfarlige istapper? Tips oss på sms/mms 2400, epost 2400@db.no eller telefon 24 00 00 00.

Bjørn Thomas Andreassen og Didrik Morits Hallstrøm oppdaget to gigantiske istapper utenfor reklamebyrået Supertankers kontorer i Torggata i Oslo.

Dersom istapper utgjør en overhengende fare, rykker brannvesenet ut for å fjerne dem. Det koster dyrt. Leserfoto/2400
Dersom istapper utgjør en overhengende fare, rykker brannvesenet ut for å fjerne dem. Det koster dyrt. Leserfoto/2400 Vis mer

- Den største tappen veide minst 15 kilo!, skriver de i en e-post til Dagbladet.no og poserer med isfangsten.

- Lever ikke lenge
Hun frykter konsekvensene dersom en av de meterlange istappene skulle løsne og treffe datteren (6) eller henne selv i hodet.

 Intetanende personer passerer under flere enorme istapper i Oslo. Leserfoto/2400
Intetanende personer passerer under flere enorme istapper i Oslo. Leserfoto/2400 Vis mer

- Du lever ikke lenge da, sier hun, og mener kommunen gjør en alt for dårlig jobb med å sikre bygårdene de selv eier.

For i politivedtektene slås det krystallklart fast at fjerning og sikring av de farlige objektene er gårdeiers ansvar, og at gårdeier til syvende og sist kan stå ansvarlig dersom noen blir skadd eller drept.

 Et isspyd henger i Kirkeveien i Oslo. Leserfoto/2400
Et isspyd henger i Kirkeveien i Oslo. Leserfoto/2400 Vis mer

Og i dette tillfellet er altså Oslo kommune synderen.

- Jeg har notert ned denne adressen, og vi skal fjerne istappene med en gang, sier eiendomsdirektør Jens P. Skovholt i det kommunale foretaket Boligbygg, som har ansvaret for Oslo kommunes utleiebygårder.

Han legger seg flat og tar situasjonen svært alvorlig, og sier de kontinuerlig har mannskaper ute for å fjerne is fra de 2-300 husene de disponerer i hovedstaden.

Men vi har ikke kapasitet til å oppdage alt selv, sier han.

- Vi har et voldsomt fokus på dette, og tar det fortløpende. Vi kjører rundt og tar alt vi ser, men vi er også avhengige av at folk ringer inn og varsler oss, sier Skovholt til Dagbladet.no.

Brannvesenet må rykke

Senest i forrige uke ble en kvinne ført til legevakten med kutt i hodet, etter at hun ble truffet av en istapp i Oslo sentrum. I 2006 ble ei 19 år gammel jente lagt inn på Ullevål Universitetssykehus med alvorlige hodeskader etter at hun ble truffet av isblokker.

Istappene henger farlig til på Bislet i Oslo. Leserfoto/2400
Istappene henger farlig til på Bislet i Oslo. Leserfoto/2400 Vis mer

I noen av de groveste tilfellene må myndighetene rykke ut for å hindre at personer blir alvorlig skadd av sylskarpe isspidd.

- Når det er akutt fare forbundet med istappene, må vi rykke ut og fjerne dem, sier Kaj Hagberg, brannmester i Oslo brann- og redningsetat.

Ikke nok å sperre
Men det skjer bare dersom de får en henvendelse fra politiet, og Hagberg opplyser om at de sender klekkelige regninger til gårdeiere som vanskjøtter sine plikter.

Og det ikke nok å sette opp sperrer på fortauet, noe skaper andre farlige situasjoner når fotgjengere konkurrerer med biler om plass.

- Det er gårdeiernes ansvar at det er trygt å gå på fortauet. Hvis det er fare for at noe kan falle ned, så skal fortauet merkes slik at det er tydelig at det er rasfare. Men dette er ikke nok.

- Noen gårdeiere tror at så lenge de har markert faren så er det greit, men slik er det ikke. Dette skal bare gjøres i en akuttsituasjon til istappene og snøen er fjernet. Det er ikke meningen at folk skal bli henvist til å måtte gå ute i gatene, sier brannmesteren.

Kan bli gjeldsoffer

Pressetalsmann Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet TrygVesta sier det kan få ekstremt alvorlige konsekvenser for gårdeiere som ikke sikrer bygningen.

Han sammenlikner skader etter istapper med å skade noen mens man kjører i ruspåvirket tilstand, og sier gårdeieren i ytterste konsekvens kan bli ansett for å være skadeutøver.

Dette bildet er tatt på Grorud i Oslo. Leserfoto/2400
Dette bildet er tatt på Grorud i Oslo. Leserfoto/2400 Vis mer

I så fall vil det i tillegg til et såkalt regresskrav fra forsikringsselskapet bli opprettet en politisak mot gårdeieren.

- Prinsippet er at dersom de utøver grov uaktsomhet, så skal vi ha tilbake de økonomiske utleggene. Dersom en person for eksempel blir invalidisert av en istapp, så kan det føre til at gårdeieren får en gjeld på mange millioner kroner, sier Olsen.

Osloborgere fra de fleste av byens bydeler har sendt inn bilder av istapper som henger ned fra hustakene. Her fra Sagene. Leserfoto: Martin Jacob Kristoffersen
Osloborgere fra de fleste av byens bydeler har sendt inn bilder av istapper som henger ned fra hustakene. Her fra Sagene. Leserfoto: Martin Jacob Kristoffersen Vis mer

- Gårdeierne risikerer å bli gjeldsslave resten av livet, opplyser han, og sier forsikringsselskapene stadig får inn saker som følge av problemet.

EKSTREMT FARLIG: - Gårdeiere risikerer å bli gjeldsslaver dersom noen blir invalidisert av fallende istapper, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet TrygVesta. Leserfoto/2400
EKSTREMT FARLIG: - Gårdeiere risikerer å bli gjeldsslaver dersom noen blir invalidisert av fallende istapper, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet TrygVesta. Leserfoto/2400 Vis mer